Τζόνσον: Δηλώνει σοκαρισμένος από τις θανατικές καταδίκες των δύο Βρετανών στο Ντονμπάς

Το Λονδίνο συνομιλεί με το Κίεβο, όχι με την Μόσχα για την απελευθέρωσή τους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι «σοκαρισμένος» από τις καταδίκες σε θάνατο δύο Βρετανών από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με το Κίεβο για να απελευθερωθούν.

«Ο πρωθυπουργός είναι σοκαρισμένος από την καταδίκη αυτών των ανδρών», είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Λονδίνο «υποστηρίζει την Ουκρανία στις προσπάθειές της να τους απελευθερώσει».

Όπως τόνισε το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα σε συνομιλίες με την Ουκρανία και όχι με τη Ρωσία για την κατάσταση των δύο κρατούμενων Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Τους παρέχεται προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης ως μέλη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γι' αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για να προσπαθήσουμε να τους απελευθερώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Οι δύο Βρετανοί, ο Έϊντεν Άσλιν και ο Σον Πίνερ, όπως και ο Μαροκινός Σααντούν Μπραχίμ, κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες και για τη διάπραξη ενεργειών που είχαν στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την ανατροπή της συνταγματικής τάξης» στην DPR.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας καταδίκασε την ποινή που επιβλήθηκε στους δύο Βρετανούς κάνοντας λόγο για μια κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και έθεσε το θέμα στον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρι Κουλέμπα σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα.

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από φιλορώσους. Η απόφαση εναντίον τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης», υπογράμμισε η Τρας σε ανάρτηση στο Twitter.

Σε ερώτηση αν το Λονδίνο θα συνομιλούσε με την Μόσχα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι «δεν έχουμε τακτική επικοινωνία με τους Ρώσους».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός των Συντηρητικών Ρόμπερτ Τζένρικ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια του Άσλιν, κάλεσε το Φόρεϊν Όφις να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν μπορείτε να μεταχειρίζεστε τους Βρετανούς πολίτες με αυτόν τον απολύτως εξωφρενικό τρόπο», είπε στο BBC, λέγοντας ότι η Ουκρανία τον διαβεβαίωσε ότι οι Άσλιν και Πίνερ θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα κατά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την DPR και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν έλεγχο στα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν οι αυτονομιστές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο Βρετανοί και ο Μαροκινός διέπραξαν εγκλήματα στο έδαφος του αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Μόσχα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τους τρεις αυτούς αλλοδαπούς ως «ομήρους» για να ασκήσει πίεση στη Δύση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ