Τζόνσον: Δεν πρέπει να ανησυχεί η Γαλλία από τη συμφωνία AUKUS

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει να ανησυχεί για κάτι μετά από τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Λονδίνου, Ουάσιγκτον και Καμπέρα στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού.

Η συμφωνία Aukus οδήγησε στην ακύρωση του συμβολαίου που είχε υπογράψει η Γαλλία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, καθώς πλέον οι ΗΠΑ θα παράσχουν την τεχνογνωσία για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Η οργή της γαλλικής κυβέρνησης είναι έκδηλη μετά από τις ανακοινώσεις. Όπως επιβεβαιώθηκε από το Λονδίνο, η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί ανέβαλε για απροσδιόριστη χρονική στιγμή στο μέλλον προγραμματισμένες διήμερες συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήση για τη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι γαλλοβρετανικές σχέσεις «δεν εξαλείφονται». Έκανε επίσης λόγο για «πολύ φιλική» διμερή σχέση που έχει «τεράστια σημασία».

Σημείωσε ότι η συμφωνία Aukus δεν έχει ως σκοπό να αποκλείσει τη συνεργασία με άλλες χώρες σε διεθνή ζητήματα. «Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει κανείς να ανησυχεί και ιδιαίτερα όχι οι Γάλλοι φίλοι μας», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.