Τζόνσον: Να γιατρευτούν οι πληγές του Brexit

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Να βρουν ένα τέλος στην αέναη συζήτηση για το Brexit και να μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία του να γιατρευτούν οι πληγές που έχει προκαλέσει αυτό το ζήτημα στη χώρα, προέτρεψε τους Βρετανούς πολίτες ο Μπόρις Τζόνσον σε ομιλία του έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε λάβει νωρίτερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, μετά από την ευρεία εκλογική νίκη του. Όπως είπε, θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση στη βάση του περιεκτικού «συντηρητισμού του ενός έθνους», η οποία θα υλοποιήσει τη «συντριπτική» εντολή για υλοποίηση του Brexit.

Υιοθετώντας έναν συμφιλιωτικό τόνο, ο κ. Τζόνσον είπε απευθυνόμενος στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών που χθες ψήφισαν τους Συντηρητικούς ότι θα επιδιώκει να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που του έδειξαν με ένα κοινοβούλιο που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητές τους.

Είπε ότι θα αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίνεται για να εξισώσει προς το βέλτιστο τις ευκαιρίες που δίνονται σε όλους τους πολίτες και σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως το εθνικό σύστημα υγείας NHS συνιστά «συντριπτική προτεραιότητα» για τους Βρετανούς.

Λίγο νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί πως και η τελευταία περιφέρεια που αναμενόταν για να οριστικοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, του Σεντ Άιβς στη νοτιοδυτική Αγγλία, ανέδειξε ξανά Συντηρητικό βουλευτή.

Ο τελικός απολογισμός, πλέον, είναι 365 έδρες για τους Τόρις, έναντι 203 για του Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έθεσε τις αρχές του νέου έτους ως ορίζοντα για τη διαδοχή του στην ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: skai.gr