Κλείσιμο

Τζόνσον:  «Άλλαξα γρήγορα τον Χάνκοκ» ισχυρίζεται τώρα παρά την αρχική στήριξή του

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι κινήθηκε γρήγορα προς αντικατάσταση του Υπουργού Υγείας μετά από την αποκάλυψη του «ροζ» σκανδάλου από την εφημερίδα Sun με πρωταγωνιστή τον Ματ Χάνκοκ, παρά το γεγονός ότι η Ντάουνινγκ Στριτ είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός διατηρούσε «πλήρη εμπιστοσύνη» στον υπουργό του.

Ερωτηθείς αν η παραβίαση των κανόνων κοινωνικής απόστασης από τον παραιτηθέντα Υπουργό Υγείας αντικρούει το μήνυμα πως η πανδημία επηρεάζει εξίσου πολιτικούς και πολίτες, ο κ. Τζόνσον απάντησε: «Σωστά και γι' αυτό όταν είδα την ιστορία την Παρασκευή είχαμε καινούριο Υπουργό Υγείας το Σάββατο».

Την Παρασκευή, ωστόσο, λίγες ώρες μετά από τη δημοσίευση φωτογραφιών με τον Ματ Χάνκοκ να αγκαλιάζει και να φιλά τη σύμβουλο και ερωμένη του Τζίνα Κολαντάντζελο στο γραφείο του, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού είχε δηλώσει ότι το θέμα θεωρείτο «λήξαν» μετά από τη δήλωση απολογίας του υπουργού.

Στη σημερινή δήλωσή του ο Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται για επιστροφή στην προ πανδημίας ζωή στις 19 Ιουλίου, που έχει τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη άρση των περιορισμών.

Επανέλαβε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικές ενδείξεις» και ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου μπορούν να χορηγηθούν ακόμα 5 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων. «Με κάθε μέρα που περνάει είναι πιο ξεκάθαρο σε μένα και σε όλους τους επιστημονικούς συμβούλους μας ότι είναι πολύ πιθανό να είμαστε σε θέση στις 19 Ιουλίου να πούμε ότι πραγματικά είναι το τέλος και ότι μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στη ζωή όπως ήταν πριν από την Covid όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο κ. Τζόνσον.

Με τη δήλωση αυτή ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στην ουσία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άρση των περιορισμών στις 5 Ιουλίου, όπως είχε αφήσει ως πιθανότητα σε περίπτωση σημαντικής βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τους περιορισμούς έως τις 19 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει αργά το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο νέος Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Ο κ. Τζάβιντ πέρασε την Κυριακή λαμβάνοντας ενημερώσεις για την πανδημία από αξιωματούχος του υπουργείου, ενώ δήλωσε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η έξοδος από την πανδημία το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τους περισσότερους πολιτικούς σχολιαστές, ο κ. Τζάβιντ θα είναι πιο τολμηρός από τον προκάτοχό του Ματ Χάνκοκ ως προς την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
 

Πηγή: skai.gr