Αίγυπτος: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε στρατιωτική υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία απέναντι στους Χούθι

Το Κάιρο δηλώνει ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα – Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημο αίτημα του Ριάντ για αποστολή στρατευμάτων

Abdel-Fattah el-Sissi

Το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου εξουσιοδότησε τη Δευτέρα τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (Abdel Fattah al-Sisi), να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία να αμυνθεί, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει το Κάιρο σε πιο άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση μεταξύ του βασιλείου και των Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Σίσι είχε ζητήσει από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στη Σαουδική Αραβία, σύμμαχο της Αιγύπτου στον Περσικό Κόλπο και μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, εφόσον το Ριάντ ζητούσε βοήθεια για την αντιμετώπιση των Χούθι. Η προέλασή τους απειλεί επίσης το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ (Bab el-Mandeb), τη νότια πύλη προς την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, το μέτρο υποστηρίχθηκε από τουλάχιστον τα δύο τρίτα των βουλευτών.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να δημοσιοποιηθεί η ακριβής καταμέτρηση των ψήφων, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί επίσημο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για αποστολή αιγυπτιακών στρατευμάτων.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε τι είδους υποστήριξη θα παράσχει η Αίγυπτος. Ωστόσο, ο Ταχέρ αλ Χούλι (Taher al-Khouly), αντιπρόεδρος της νομοθετικής επιτροπής του Κοινοβουλίου, δήλωσε στο Reuters ότι η Αίγυπτος θα στείλει δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν αιτήματος του Ριάντ και σε συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών. 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Αρκετές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην απόφαση ή αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν.

Το Κίνημα Πολιτών για τη Δημοκρατία (Civil Democratic Movement), συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέρριψε την εμπλοκή του αιγυπτιακού στρατού σε έναν περιφερειακό πόλεμο, υποστηρίζοντας την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρόλος του Καΐρου θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαμεσολάβηση.

Το Αιγυπτιακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε ανακοινώσει ότι οι βουλευτές του θα απείχαν από την ψηφοφορία, επικαλούμενο έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τους στόχους, τη διάρκεια και το κόστος της αποστολής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τη Σαουδική Αραβία.

Η Αίγυπτος έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις επιθέσεις του Ιράν και οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη εναντίον χωρών του Κόλπου. Ωστόσο, δεν έχει εμπλακεί δημόσια σε άμεσες πολεμικές επιχειρήσεις ούτε έχει προσχωρήσει στο σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας της Μέκκας, που υπεγράφη τον Αύγουστο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν και της Τουρκίας.

Οι υπουργοί των χωρών που συμμετέχουν στο σύμφωνο πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση στο Ριάντ νωρίτερα αυτόν τον μήνα και συμφώνησαν να διασφαλίσουν την «ταχεία ανάπτυξη» στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων στη Σαουδική Αραβία.

Το Πακιστάν ενέκρινε τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, ενώ το τουρκικό Κοινοβούλιο ξεκίνησε την ίδια περίοδο τη διαδικασία επικύρωσής της.

Ανώτατοι αξιωματούχοι των τριών χωρών που συμμετέχουν στο σύμφωνο της Μέκκας συναντώνται τη Δευτέρα με την ιρανική ηγεσία στην Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), σε αποστολές για την προστασία πόλεων και κρίσιμων υποδομών της Σαουδικής Αραβίας από αεροπορικές επιθέσεις των Χούθι.

Σίσι: Η αιγυπτιακή υποστήριξη θα έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα

Το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο είχε αναβάλει την ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι (Badr Abdelatty) και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χασάν Ρασάντ (Hassan Rashad) είχαν μεταβεί στο Ριάντ για να παραδώσουν επιστολή στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (Mohammed bin Salman).

Στην επιστολή, ο Σίσι διευκρίνιζε ότι η υποστήριξη της Αιγύπτου θα περιοριζόταν στην υπεράσπιση του σαουδαραβικού εδάφους και των συνόρων της χώρας και δεν θα περιλάμβανε επιθέσεις εναντίον της Υεμένης.

Στη συνέχεια, ο Αμπντελάτι δήλωσε ότι το Κάιρο τάσσεται υπέρ της διερεύνησης «κάθε ευκαιρίας» για τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Εσάμ Φαρίντ (Essam Farid), υπογράμμισε ότι η στάση της Αιγύπτου είναι «αποκλειστικά αμυντική» και αποσκοπεί στην προστασία του εδάφους, των συνόρων, της κυριαρχίας και των ιερών τόπων της Σαουδικής Αραβίας από εξωτερικές επιθέσεις.

Διευκρίνισε ότι η αιγυπτιακή συμμετοχή δεν θα επεκταθεί σε επίθεση κατά της Υεμένης, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος στέκεται στο πλευρό των αδελφών της ως «ασπίδα που προστατεύει, όχι ως σπαθί που επιτίθεται».

Η προηγούμενη στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου στην Υεμένη

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής, είχε συμμετάσχει στον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία κατά την προηγούμενη φάση του πολέμου στην Υεμένη, τον Μάρτιο του 2015.

Τότε, η συμμετοχή της ήταν κυρίως ναυτική, με την αποστολή πολεμικών πλοίων για την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών στην Ερυθρά Θάλασσα. Είχε επίσης αναπτύξει περίπου 800 στρατιώτες των χερσαίων δυνάμεων, αλλά ο ρόλος τους στις πολεμικές επιχειρήσεις ήταν περιορισμένος.

Η Αίγυπτος είχε εμπλακεί σε μια δαπανηρή στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη τη δεκαετία του 1960 και δεν έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο εξωτερικό μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γιαχία Άλι αλ Ράι (Yahya Ali al-Rai), πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Υεμένης, η οποία ελέγχεται από τους Χούθι, κάλεσε το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο να απορρίψει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την εσωτερική σταθερότητα της Αιγύπτου.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Γερουσίας ανέφερε ότι έλαβε επιστολή από τον Άχμεντ Ομπέιντ μπιν Νταγκρ (Ahmed Obeid bin Daghr), επικεφαλής του Συμβουλίου Σούρα της Υεμένης, το οποίο πρόσκειται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

Στην επιστολή εκφραζόταν υποστήριξη στη συμμετοχή της Αιγύπτου στην υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας. Κατά τον πρόεδρο της Γερουσίας, ο μπιν Νταγκρ ανέφερε ότι η θέση αυτή αντανακλά τη βούληση του Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας της Υεμένης.

Κλιμάκωση της σύγκρουσης και επιθέσεις σε σαουδαραβικές υποδομές

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί σημαντικό πολιτικό και οικονομικό εταίρο του Καΐρου, έχοντας παράσχει επί προεδρίας Σίσι οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα και ενεργειακές προμήθειες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, και των Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά, έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα ιδιαίτερα ασταθές μέτωπο του πολέμου ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Οι Χούθι έχουν επιτεθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ και στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, προκαλώντας προβλήματα στις αεροπορικές συνδέσεις και στις εξαγωγές πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην Υεμένη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είχε ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν συμφώνησε στην πραγματοποίηση πληγμάτων εναντίον των Χούθι, όπως δήλωσαν στο Reuters τον Σεπτέμβριο πηγές με γνώση του θέματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ουάσινγκτον ενημέρωσε το Ριάντ ότι θα παράσχει βοήθεια μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και υποστήριξης στον εντοπισμό στόχων.

Πηγή: skai.gr
6 0 Bookmark

Απόρρητο