Τυνησία: Ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ καταγγέλει «μια μαφία που κυβερνά τη χώρα»

Ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σάγεντ κατήγγειλε χθες ότι η χώρα του «κυβερνάται από μια μαφία» στρέφοντας τα πυρά του σε πολιτικούς που κατηγορεί για διαφθορά και ισχυρίζεται ότι θέλει να πολεμήσει συγκεντρώνοντας στα χέρια του όλες τις εξουσίες τον Ιούλιο.

«Είναι ένα κράτος με δύο καθεστώτα. Ένα φαινομενικό καθεστώς, αυτό των θεσμών και ένα πραγματικό καθεστώς, αυτό της μαφίας που κυβερνά την Τυνησία», δήλωσε ο Σάγεντ σε μια συνάντησή του με επαγγελματίες του νομικού κλάδου, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα της προεδρίας στο Facebook.

«Δεν θα κάνω διάλογο με κλέφτες», πρόσθεσε.

Την 25η Ιουλίου, ο Τυνήσιος πρόεδρος, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και ανέστειλε τη λειτουργία του τυνησιακού κοινοβουλίου για τριάντα ημέρες, πριν παρατείνει στις 24 Αυγούστου αυτά τα μέτρα «μέχρι νεοτέρας».

Ο ίδιος ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τον διορισμό «το συντομότερο δυνατόν» μιας νέας κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε μια επικείμενη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

«Η κυβέρνηση θα συγκροτηθεί αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποια πολιτική θα εφαρμόσει. Στόχος είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του λαού της Τυνησίας», είπε χθες.

«Αποκλείεται να ασχοληθούμε με κλέφτες ή με προδότες», πρόσθεσε.

Για αρκετές ημέρες δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης εικάζουν για μια επικείμενη ανακοίνωση μιας προσωρινής κυβέρνησης, ακολουθούμενη από μια αναθεώρηση του Συντάγματος, που πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί σε καθολική ψηφοφορία μέσω ενός δημοψηφίσματος, πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

Νομικός συνταγματολόγος, ο Κάις Σάγεντ αυτοπαρουσιάζεται μετά την εκλογή του με μεγάλη πλειοψηφία στα τέλη του 2019 ως ο τελικός ερμηνευτής του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος στηρίχθηκε στο άρθρο 80 που προβλέπει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση «επικείμενου κινδύνου» για την εθνική ασφάλεια, για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από ενάμιση μήνα.

Πολλοί Τυνήσιοι υποδέχτηκαν τις κινήσεις του Σάγεντ με ενθουσιασμό καθώς, εξαγριωμένοι από την πολιτική τάξη, αναμένουν αποφασιστικές ενέργειες κατά της διαφθοράς και της ατιμωρησίας σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Εντούτοις, αντίπαλοι, πολιτικά κόμματα, δικαστές και δικηγόροι εκφράζουν φόβους για μια «αυταρχική εκτροπή».

Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, το μεγαλύτερο της Βουλής, το ως τότε κυβερνών κόμμα, και κύριος αντίπαλος του Σάγεντ, έχει διατυπώσει «την κατηγορηματική απόρριψή του» σε «οποιαδήποτε αναστολή εφαρμογής του Συντάγματος» ή σε «αλλαγή του πολιτικού συστήματος, πιθανώς μέσω ενός δημοψηφίσματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ