Κλείσιμο

Τυνησία: Δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για τον ραδιοφωνικό σταθμό στην Καϊρουάν θα παραμείνει προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης.

Η δικαιοσύνη της Τυνησίας καταδίκασε χθες Τρίτη δημοσιογράφο σε φυλάκιση ενός έτους επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του, ανακοίνωσε ο εργοδότης του, ο ραδιοφωνικός σταθμός Mosaique FM.

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για τον ραδιοφωνικό σταθμό στην Καϊρουάν (κεντρικά), θα παραμείνει προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσης.

Ο Χαλίφα Γκέσμι συνελήφθη τον Μάρτιο δυνάμει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και κρατήθηκε για μια εβδομάδα, ύστερα από δημοσίευση ρεπορτάζ στον ιστότοπο του Mosaique FM για την εξάρθρωση «τρομοκρατικού πυρήνα» και τη σύλληψη μελών του. Αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει τις πηγές του στις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε επίσης ποινή φυλάκισης τριών ετών σε μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας, το Εθνικό Συνδικάτο Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT) ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι διώξεις» σε βάρος του Χαλίφα Γκέσμι και «την απόσυρση όλων των κατηγοριών που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματός του». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για «σεβασμό της ελευθερίας κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και (σ.σ. σεβασμό) των εγγυήσεών του, ειδικά της προστασίας των πηγών, της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ