Τυνησία – Ανήσυχη η Άγκυρα: Απομακρύνεται ο εκλεκτός της – Οι επιπτώσεις

Πέφτει, όπως φαίνεται, στην Τυνησία το τελευταίο προπύργιο των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή το οποίο στηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Ερντογάν βλέπει επανάληψη του «έργου» που παίχθηκε στην Αίγυπτο όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανατραπήκαν από τον  Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά από απόφαση του προέδρου της Τυνησίας Κάις Σαΐντ να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και να παύσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι.

Ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, Ρασίντ Γκανούσι, ηγέτης του Ενάχντα, του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, κάνει λόγο για «πραξικόπημα» και κάλεσε τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Ο Σαΐντ απέπεμψε σήμερα Δευτέρα και τον υπουργό Άμυνας και την εκτελούσα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης. 

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο Γκανούσι έχει επισκεφτεί παρά πολλές φόρες την Τουρκία και είχε  μυστικές συναντήσεις με τον Ερντογάν για τις οποίες έχει κατηγορηθεί.

Ομοβροντία ανακοινώσεων από Άγκυρα

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «ανησυχεί» για την «αναστολή των δραστηριοτήτων της βουλής το οποίο αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού στην Τυνήσια».

«Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο του συντάγματος της Τυνησίας» σημειώνεται.  
Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του τούρκου πρόεδρου Ιμπραήμ Καλίν δηλώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση «απορρίπτει την αναστολή της δημοκρατικής διαδικασίας και την αγνόηση της δημοκρατικής βούλησης του λαού στην φιλική και αδελφική Τυνησία, καταδικάζοντας τις πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνταγματική νομιμότητα και λαϊκή βούληση». 

Για «πραξικόπημα» μίλησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ. 

Η Άγκυρα βλέπει ότι σε όλη τη Μέση Ανατολή το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει χάσει την επιρροή του και ανατρέπεται σιγά – σιγά, με συνέπεια να χάνει ερίσματα και επιρροή και η ίδια. 

Πηγή: skai.gr