Εμμένει ο Ακάρ: Μπορούμε συμφωνία Τουρκίας - Αιγύπτου για ΑΟΖ

Επιμένει η Άγκυρα, αυτή τη φορά δια του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, για τη δυνατότητα συμφωνίας Τουρκίας - Αιγύπτου για τον  καθορισμό ΑΟΖ. 

«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση, αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», μετά τη διεθνή προκήρυξη της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή που εφάπτεται με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει μονομερώς ανακοινώσει στον ΟΗΕ η Άγκυρα,

«Εκτιμούμε πως με την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To δικό μας υπουργείο Εξωτερικών κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη. 

«Στρατηγική τύφλωση της ΕΕ»

«Στην Κύπρο πρέπει να αποδεχθούν την τουρκική παρουσία, την παρουσία των Τούρκων αδελφών μας. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως είναι ισότιμοι και κυρίαρχοι. Κι εύχομαι να τερματιστεί η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό. Διότι το βλέπουν το ζήτημα μονόπλευρα στα πλαίσια της Ένωσης, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο» υποστήριξε. 

«Όλοι πρέπει να δουν πως η μόνη διέξοδος στην Κύπρο είναι η λύση των δυο κρατών. μιλάμε για δηλαδή δυο κράτη. Να το καταλάβουν αυτό και να συμβεί άμεσα αυτό για να επέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί» δήλωσε επίσης ο τούρκος υπουργός.

Πηγή: skai.gr