Τσαβούσογλου: Να μας ζητήσει συγγνώμη η Γαλλία – Πώς τον «άδειασε» ο Μάας

Μεταναστευτικό, Λιβύη, ανατολική Μεσόγειος και τουρισμός, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός υπουργός πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ Αθήνας και Λευκωσίας, λέγοντας ότι γίνονται γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο που προκαλούν την αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου δεν υπάρχει έδαφος για να προχωρήσει η εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας.

Για τη Λιβύη ο Μάας χωρίς να αναφερθεί στο ρόλο της Άγκυρας στο θέμα της μη τήρησης του εμπάργκο όπλων, ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου οι δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι και να βρεθεί ειρηνική λύση με κατάπαυση του πυρός.

Το «άδειασμα» Μάας σε Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου έθεσε θέμα άρσης της τουριστικής οδηγίας που αποτρέπει τα ταξίδια Γερμανών προς την Τουρκία και κάλεσε τον Μάας να επισκεφτεί τη χώρα για να διαπιστώσει ο ίδιος ότι τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την Άγκυρα.

Ο Μάας τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και έκλεισε τη συζήτηση λέγοντας ότι αυτά είναι ζητήματα που τα κρίνουν οι εμπειρογνώμονες και δεν αποτελούν δική του αρμοδιότητα.

Κλιμακώνει την ένταση με το Παρίσι ο Τσαβούσογλου

Ο Τσαβούσογλου αξιοποίησε την ευκαιρία για να κλιμακώσει την ένταση με τη Γαλλία, λέγοντας ότι θα πρέπει το Παρίσι να ζητήσει συγγνώμη για το θέμα σχετικά με το περιστατικό με το γαλλικό πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων», είπε ο χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr