Κλείσιμο

Τσαβούσογλου για Συρία: Αποδοκιμάζουμε τη Ρωσία – Δικαιολογεί τον Άσαντ 

Νέα επίθεση κατά της Μόσχας εξαπέλυσε την Τρίτη η Άγκυρα, η οποία δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη στήριξη του Κρεμλίνου στη Δαμασκό. Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν τη σκυτάλη πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ευθέως ότι η τουρκική κυβέρνηση αποδοκιμάζει τη Ρωσία, καθώς δικαιολογεί τις επιθέσεις του  Άσαντ στην Ιντλίμπ. 

«Η Τουρκία αποδοκιμάζει τη Ρωσία όταν δικαιολογεί τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ, λέγοντας ότι ’’δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως το καθεστώς’’» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον απόηχο της αιματηρής ανταλλαγής πυρών μεταξύ Τούρκων και φιλότουρκων Σύρων και των δυνάμεων του Άσαντ.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε ανησυχίες για την κατάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα που ξεκίνησε το 2017 στην πρώην πρωτεύουσα του Καζακστάν και τη διαδικασία του Σότσι, στην οποία το Σεπτέμβριο του 2018 αποφασίστηκε –θεωρητικά- κατάπαυση του πυρός για στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας. «Οι συμφωνίες της Αστάνα και του Σότσι δεν έχουν καταρρεύσει, αλλά έχουν υποστεί ‘’ζημιές’’» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, έβαλλε κατά της Ρωσίας λέγοντας ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες και την παρότρυνε να το πράξει, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες για την αποστρατικοποίηση της Ιντλίμπ που επιτεύχθηκαν το 2018 στο Σότσι.
 

Πηγή: skai.gr