Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν προς Ιντλίμπ – Σφοδρές συγκρούσεις (χάρτης)

Την προέλαση των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ από το νότο προς τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, καθώς και τις σκληρές συγκρούσεις με τις τουρκικές καθώς και τις φιλοτουρκικές συριακές δυνάμεις καταδεικνύει ο χάρτης syria.liveuamap.com. Σε σχέση με τη Δευτέρα, ο στρατός του Άσαντ έχει διαμορφώσει μια «σφήνα» που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από την πόλη της Ιντλίμπ. 

Στο χάρτη, με κόκκινο χρώμα, διακρίνεται το σφυροκόπημα πολλών πόλεων και κωμοπόλεων (αεροπορικές επιδρομές – βομβαρδισμοί) από τον κυβερνητικό στρατό, καθώς και η κατάληψη χωριών από το πεζικό του. Συγκρούσεις όμως σημειώνονται και ανατολικότερα, στο Χαλέπι. Με πράσινο χρώμα διακρίνεται μέρος των αντεπιθέσεων των φιλοτουρκικών δυνάμεων. 


Κατά τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους επτά Τούρκοι στρατιώτες και ένα στέλεχος του πολιτικού προσωπικού και τραυματίστηκαν 13 ακόμα Τούρκοι. Ως αντίποινα για την συριακή επίθεση η Τουρκία έπληξε πάνω από 50 στόχους και σκότωσε 76 Σύρους στρατιώτες δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ.

Οι ΗΠΑ πάντως εξέφρασαν πάντως την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία μετά την επίθεση του Συριακού καθεστώτος, κάνοντας λόγο για «δικαιολογημένη αυτοάμυνα» της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες για την αποστρατικοποίηση της Ιντλίμπ που επιτεύχθηκαν το 2018 στο Σότσι.

Πηγή: skai.gr