Τραμπ εναντίον ΝτεΣάντις: Λίγο πριν σκάσει η βόμβα

Όσο πλησιάζαμε την ημερομηνία διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να μην κρύβει τα πραγματικά του συναισθήματα για τον κυβερνήτη της Φλόριντας που διεκδικούσε την επανεκλογή του...

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε εδώ και καιρό ότι ο Ρον ΝτεΣάντις ήταν εχθρός του εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και έπραξε σύμφωνα με το γνωμικό «έχε τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς ακόμη πιο κοντά».

Επιτρέποντάς του να «ανθίσει» πολιτικά, ο τέως αμερικανός πρόεδρος βοήθησε στη μετακόμιση του ΝτεΣάντις από το Κογκρέσο στη διοίκηση της Φλόριντα, υπενθυμίζοντας ξανά και ξανά ότι χωρίς τη δική του στήριξη το σχετικά άγνωστο μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου δεν θα είχε, παρά ελάχιστες, πιθανότητες να εκλεγεί σε μία από τις μεγαλύτερες Πολιτείες των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο ΝτεΣάντις ανέκαθεν επαινούσε τον Ντόναλντ Τραμπ και το τελευταίο χρονικό διάστημα φάνηκε διατεθειμένος να βάλει στην άκρη τις προεδρικές του φιλοδοξίες αφού για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών προετοιμαζόταν πυρετωδώς να διεκδικήσει ο τέως αμερικανός πρόεδρος.

Όσο όμως πλησιάζαμε την ημερομηνία διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών στη χώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να μην κρύβει τα πραγματικά του συναισθήματα για τον κυβερνήτη της Φλόριντας που διεκδικούσε την επανεκλογή του...

Η διεξαγωγή ταυτόχρονων προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Φλόριντα αποτελεί την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της άσπονδης αυτής φιλίας με τον ίδιο τον Τραμπ να βαφτίζει τον 44χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα 'DeSanctimonious' παραφράζοντας το επώνυμο του ΝτεΣάντις με τη λέξη 'sanctimonious' που σημαίνει 'ψευτοθεοφοβούμενος.

Η υποβόσκουσα κόντρα των δύο αντρών έλαβε νέα τροπή όσο ο ΝτεΣάντις δεν ξεκαθάριζε δημοσίως ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα και η σχέση τους αναμένεται να χειροτερέψει περαιτέρω μετά τα εκλογικά αποτελέσματα...

Το κόμμα των Ρεπουμπλικανών ήταν σίγουρο ότι σε αυτές τις κάλπες θα ήταν νικητής και ένα ένα γιγάντιο κόκκινο κύμα θα υψωνόταν. Τελικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μοναδικός νικητής του συντηρητικού κόμματος των ΗΠΑ μοιάζει ο Ρον ΝτεΣάντις ο οποίος επανεξελέγη κυβερνήτης στη Φλόριντα. Αντιθέτως, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων που στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ έχασαν. 

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και μάλιστα σε μία σημαντική χρονική στιγμή αφού θεωρητικά αύριο ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. 

Τι θα κάνει λοιπόν για να επιβιώσει πολιτικά και να πάρει αυτό που θέλει; 

Για τους πολιτικούς αναλυτές το να διαβάσει κανείς το μέλλον των κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση. Το εγχειρίδιο του 76χρονου τέως Αμερικάνου πρόεδρου υπακούει στον κανόνα που αφορά στον εκμηδενισμό των πολιτικών του αντιπάλων χτυπώντας τους εκεί που πονάνε, ξανά και ξανά. 

Ήδη από την περασμένη Τρίτη τα βέλη του άρχισαν να βρίσκουν στόχο. Τα έβαλε ήδη με έναν ακόμη πιθανό του αντίπαλο για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκιν λέγοντας ότι το επώνυμο του ακούγεται 'κινεζικό'.

Επιτέθηκε κατά του αγαπημένου του Fox News στοχεύοντας επίσης κατά οποιουδήποτε άλλου Μέσου Ενημέρωσης του Ομίλου Μέρντοχ. Και φυσικά έσταξε το δηλητήριό του και κατά του ΝτεΣάντις χαρακτηρίζοντάς τον έναν "μέτριο Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη με εξαιρετικά καλές δημόσιες σχέσεις". 

Το παράξενο είναι ότι πολλοί από τους πιο πιστούς υποστηρικτές Τραμπ αντιμετωπίζουν τον Ρον ΝτεΣάντις ως έναν από αυτούς. Πολλοί μάλιστα βλέπουν τον κυβερνήτη της Φλόριντα ως τον καταλληλότερο διάδοχο του Τραμπ ενώ ακόμη και αυτοί που δεν ψηφίζουν Ρεπουμπλικανούς μιλούν για τον ΝτεΣάντις ως έναν ακόμη Τραμπ που διαθέτει απλώς με καλύτερο κούρεμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί αυτή τη στιγμή ψάχνουν νικητή και νικητής ανάμεσά τους είναι ο ΝτεΣάντις. Στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ξεπέρασε τον αντίπαλό του με 20 μονάδες διαφορά εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη πολλών Ισπανόφωνων σε μία Πολιτεία την οποία ο Τραμπ κατάφερε να κερδίσει το 2020 με μόλις τρεις μονάδες διαφορά από τον Μπάιντεν. Κάποιοι εκ των υποστηρικτών του ΝτεΣάντις τον πιέζουν να μην χάσει το μομεντούμ αλλά να το εκμεταλλευθεί και να ανακοινώσει το συντομότερο την υποψηφιότητα του. 

Ωστόσο, είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι θα συσπειρωθούν υπέρ του παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι μιλούν πλέον ανοικτά κατά της προοπτικής Τραμπ. Ο τέως αμερικανός πρόεδρος μοιάζει με βαρίδι για το κόμμα που θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο - και σχεδόν αθόρυβα, περιμένουν εκείνοι οι οποίοι ελπίζουν Τραμπ και ΝτεΣάντις να αλληλοκατασπαραχθούν ώστε, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι να στραφούν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.

Πηγή: skai.gr