Το ανώτερο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που συνελήφθη την Τρίτη από την τουρκική αστυνομία σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αγία Σοφία, σε πολιτικούς, σε αρχηγούς μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah που επικαλείται δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών. 

Πρόκειται για το ανώτερο στέλεχος του IΚ Μαχμούτ Οζντεν, που είχε υιοθετήσει την ονομασία Αμπού Χάμζι. 

Ο Οζντέν, ο λεγόμενος «Τούρκος εμίρης», λάμβανε οδηγίες από τρομοκράτες στη Συρία και το Ιράκ και δημιούργησε πυρήνες 10-12 ατόμων για να οργανώσουν επιθέσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Σοϊλού. Οι οδηγίες αποκωδικοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές. 

«Κρατείται από τις 20 Αυγούστου. Η ανάκρισή του έχει τελειώσει και έκανε κάποιες ομολογίες κατά την ανάκριση, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι καταφέραμε να κατασχέσουμε ψηφιακό υλικό», δήλωσε ο Σοϊλού στον δημοσιογράφο Abdülkadir Selvi της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet. Όπως ανέφερε, βρέθηκε σειρά αποδεικτικών στοιχειών για την τρομοκρατική δράση του Οζντέν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη τη σύλληψη ενός ακόμα τρομοκράτη του ΙΚ στην κεντρική επαρχία Καϊσέρι της Τουρκίας, την επομένη της σύλληψης του Οζντέν. 

Η αστυνομία είχε συλλάβει τον Οζντέν κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιδρομών για τη στρατολόγηση τρομοκρατών, το 2017, αλλά το δικαστήριο τον είχε αφήσει ελεύθερο υπό περιοριστικούς όρους. Ο 48χρονος ηγέτης του ΙΚ λάμβανε 7.000 δολάρια για κάθε τρομοκράτη που στρατολογούσε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις