Στο Τουρκμενιστάν θα χτίσουν ολόκληρη πόλη προς τιμήν του πρώην προέδρου 

Η νέα πόλη θα λέγεται «Αρκαντάγκ», που σημαίνει «Ηρωας προστάτης» - τίτλος που έφερε ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, πρόεδρος από το 2006 μέχρι το 2022

Το μικρό και απομονωμένο Τουρκμενιστάν πρόκειται να δαπανήσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το ένα δέκατο του ετήσιου ΑΕΠ του, για την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης που θα φέρει το όνομα του 65χρονου πρώην προέδρου της χώρας, Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρέχεται από την Κασπία Θάλασσα, με περίπου έξι εκατομμύρια κατοίκους, κυβερνάται για περισσότερα από 16 χρόνια από τους Μπερντιμουχαμέντοφ και αντλεί τον πλούτο της από την πώληση των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της.

Η νέα, υπό κατασκευή πόλη θα λέγεται «Αρκαντάγκ», που σημαίνει «Ηρωας προστάτης» - τίτλος που έφερε ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, πρόεδρος του Τουρκμενιστάν από το 2006 μέχρι το 2022, πρώην οδοντίατρος, γνωστός για την υπερβολή του.

Ο σημερινός πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, 41 ετών, εξελέγη το 2022, αλλά φαίνεται να κυβερνά υπό τη σκιά του πατέρα του, που έχει οριστεί «αρχηγός του Τουρκμενικού έθνους».

Μία πόλη «κρατικής σημασίας»

«Το πρώτο στάδιο κατασκευής της πόλης Αρκαντάγκ κοστίζει περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η δεύτερη φάση θα κοστίσει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής αρμόδιας για την κατασκευή της πόλης Ντεριαγκουελντί Οράζοφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ακριβές κόστος θα καθοριστεί μετά την πρόσκληση υποβολής προσφορών. Αλλά ήδη υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ του Τουρκμενιστάν είναι περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
 
Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν ότι ξοδεύει αφειδώς τα έσοδα από φυσικούς πόρους σε μεγαλεπήβολα έργα που αποφέρουν πολύ λίγα οφέλη στον πληθυσμό.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης της κατασκευής του Αρκαντάγκ, το οποίο θα πρέπει τελικά να μπορεί να φιλοξενήσει 73.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ, σε σεισμική ζώνη.

Αυτή η πόλη «κρατικής σημασίας», ένα καθεστώς που δεν έχει καν η πρωτεύουσα, σκοπεύει να γίνει μια έξυπνη πόλη.

Ο Γκουρμπαγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εξετάσει την ένταξη του Αρκαντάγκ στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, μιας πόλης που θεωρεί ότι είναι «η πιο όμορφη, η πιο πρωτότυπη και η μεγαλύτερη στην περιοχή».
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ