Τουρκικός Τύπος: Επιμένει στις προκλήσεις για υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο 

Ενώ το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας και υπάρχει μια σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ο τουρκικός τύπος επιμένει στις προκλήσεις για την υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο και αναφέρεται στις Navtex των δύο πλευρών. 

Το Όρουτς Ρέις δεν έχει πάρει ακόμα εντολή να πάει 180 μίλια νότια του Καστελόριζου, στα όρια της ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου. Ωστόσο δεν υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας μέχρι στιγμής.

Ο τουρκικός τύπος αμφισβητεί ανοιχτά την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και αναφέρει την απάντηση της Άγκυρας με Navtex.

Η Hurriyet έχει ως τίτλο «Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα», ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

Αντίστοιχα η Milliyet κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή.

Η Cumhuriyet έχει ως τίτλο «O πόλεμος των Navtex.Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα η Yeni Safak αναφέρει «Προστασία με 15 πλοία. Η Αθήνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τον στρατό της με αφορμή το Όρουτς Ρέις. Ως απάντηση η Άγκυρα έκανε επίδειξη σημαίας με 15 πλοία».

Τέλος η Aksam λέει «είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υφαλοκρηπίδα» και ότι το Κατελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Μήνυμα προς τη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος υπηρεσίας επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φ. Αλτούν δήλωσε: «Όπως  λέμε πάντα και το δηλώνουμε σε όλο τον κόσμο, από την περιοχή μας μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Μεσογείου, δε μπορεί να πετύχει κανένα σχέδιο, δε μπορεί να πετύχει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία. Σε αυτή την γεωγραφία δεν υπάρχει κανένα όφελος χωρίς την Τουρκία.»
 

Πηγή: skai.gr