Κλείσιμο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατασκευασμένοι οι ισχυρισμοί για ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Η Τουρκία δεν έχει ως στόχο να αλλάξει τη δημογραφική δομή της περιοχής που διεξάγεται η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη βόρεια Συρία ανακοίνωσε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις διεθνείς αντιδράσεις για την στρατιωτική επιχείρηση.

«Οι ισχυρισμοί ότι η επιχείρηση θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και μια μαζική μεταναστευτική ροή κατασκευάζονται για να δυσφημήσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» υποστηρίζει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «το PYD / YPG δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμος εκπρόσωπος οποιουδήποτε τμήματος του συριακού λαού. Η καταπολέμηση μιας τέτοιας τρομοκρατικής οργάνωσης μόνο θα συμβάλλει στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας».

Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Ο απώτερος στόχος της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης, που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2019 μπροστά στις πολυδιάστατες τρομοκρατικές απειλές που προέρχονται από τη Συρία κατά της εθνικής μας ασφάλειας, είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας, η εξουδετέρωση των τρομοκρατών στην περιοχή και η διάσωση του Συριακού λαού από την καταπίεση των τρομοκρατών.

»Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες χώρες και κύκλοι εξέφρασαν ορισμένους ισχυρισμούς και σχόλια, τα οποία αντανακλώνται επίσης σε διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

»Η επιχείρηση διεξάγεται βάσει του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

»Το PYD / YPG είναι το Συριακό παρακλάδι του PKK, το οποίο αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια των φάσεων σχεδιασμού και εκτέλεσης της επιχείρησης, στοχεύονται μόνο τα στοιχεία PYD / YPG και τα κρησφύγετά τους, θέσεις, όπλα, οχήματα και εξοπλισμός. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη στους αμάχους και τυχόν ζημιές στην πολιτική υποδομή. Οι ισχυρισμοί ότι η επιχείρηση θα οδηγήσει σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και μια μαζική μεταναστευτική ροή κατασκευάζονται για να δυσφημήσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

»Η Τουρκία πολέμησε εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS (DEASH) στη Συρία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και κατέβαλε το βαρύτερο τίμημα. Οι χώρες που επιμένουν στο λάθος της καταπολέμησης τoυ ΙSIS με τη χρήση άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένουν αδρανείς στην απελευθέρωση των κρατουμένων του ISIS από τo PYD / YPG σύμφωνα με το συμφέρον της τρομοκρατικής οργάνωσης και μάλιστα αποφεύγουν τον επαναπατρισμό των πολιτών τους που είναι ξένοι τρομοκράτες στις τάξεις του ISIS, δεν έχουν το δικαίωμα να νουθετούν την Τουρκία για την καταπολέμηση τoυ ISIS. 

»Η Τουρκία δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο να τροποποιήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή επιχείρησης. Από την αρχή της συριακής διαμάχης, η τρομοκρατική οργάνωση PYD / YPG έχει καταπιέσει και εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό, ιδιαίτερα τους Σύρους Κούρδους, και τους εκτόπισε βίαια. Τα εγκλήματα που διέπραξε το PYD / YPG κατά της ανθρωπότητας, κατά κύριο λόγο οι πρακτικές εθνοκάθαρσης, τεκμηριώθηκαν από ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς.


»Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της γειτονικής Συρίας είναι ουσιώδης για την Τουρκία. Ορισμένες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν ρητά ή σιωπηρά την αποσχιστική ατζέντα της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD / YPG, χρησιμοποιούν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας για το θέμα αυτό. Πρόκειται για εκδήλωση της απογοήτευσής τους για τη διακοπή των σχεδίων τους για τη διάσπαση της Συρίας.

»Ο ισχυρισμός ότι η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα βλάψει τις προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες που άσκησαν τις μέγιστες και γνήσιες προσπάθειες για την ίδρυση της Συνταγματικής Επιτροπής, σε στενή συνεργασία με άλλους εγγυητές της Αστάνα και με τον ΟΗΕ. Επιδιώκοντας μια αποσχιστική ατζέντα που υπονομεύει την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Συρίας, πάνω στην οποία πρέπει να βασιστεί μια πολιτική λύση, το PYD / YPG δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νόμιμος εκπρόσωπος οποιουδήποτε τμήματος του συριακού λαού. Η καταπολέμηση μιας τέτοιας τρομοκρατικής οργάνωσης μόνο θα συμβάλλει στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας.

»Η κύρια προσδοκία μας από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από τους Συμμάχους μας, είναι να υποστηρίξουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Όπως συνέβαινε στο παρελθόν, η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σθεναρά κάθε είδους τρομοκρατικές οργανώσεις».
 

Πηγή: skai.gr