Κουμουτσάκος: Κίνδυνος αύξηση των ροών λόγω Συρίας - Έτοιμοι για κάθε σενάριο

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά  
 
Ανησυχία για νέο μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, λόγω της εισβολής της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, εξέφρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη Βουλή, βάζοντας στην εξίσωση και την πιθανότητα επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια.
 
«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία  είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει  νέα κύματα προσφύγων ειδικά αν επιχειρηθεί  αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου , του δύσκολου και του πολύ έκτακτου. Ετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εσωτερικά και εξωτερικά. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο πιθανής έξαρσης μεταναστευτικού -προσφυγικού και πρέπει να είμαστε σοβαροί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
 
Ο ίδιος περιέγραψε το προσφυγικό και μεταναστευτικό ως ζήτημα το οποίο επηρεάζεται από γεωπολιτικούς παράγοντες εκτός της χώρας μας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα με επιτακτικό τρόπο στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αιτήματος για έκτακτη βοήθεια.
 
«Η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα αν το κρίνουμε να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγυη», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο εφόσον ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών. 
 
Αναφερόμενος στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απέδωσε τη δραματική αύξηση των ροών στην Τουρκία και τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη γείτονα στις 15 Ιουλίου.
 
«Από κει και μετά αρχίζει ένα μπαράζ δηλώσεων με απειλές στην Ευρώπη. Η συχνότητα των δηλώσεων έδειχνε - προανακοίνωνε έξαρση των μεταναστευτικών ροών», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέροντας ότι το Κέντρο Υποδοχής της Λέσβου κατέγραψε αύξηση πληθυσμού κατά 100% και συγκεκριμένα από 3.100 άτομα χωρητικότητα είχε 5.000, ενώ στη Σάμο η αύξηση ανήλθε στο 500% με πληθυσμό 3.072 άτομα για χωρητικότητα 648.
 
Αποκρούοντας τη μομφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μουζάλα, περί ολιγωρίας της κυβέρνησης στην αποσυμφόρηση των νησιών με αποτέλεσμα ο πληθυσμό στο ΚΥΤ της Μόριας να αυξηθεί από τους 5.300 ανθρώπους στους 13.000 σήμερα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η μεταφορά πληθυσμού δεν έπρεπε να γίνει τη στιγμή της έξαρσης των ροών, καθώς θα έστελνε μήνυμα προσέλκυσης νέων.
 
Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την αύξηση των ροών λόγω της επίθεσης της Τουρκίας στη Συρία και τον επερχόμενο χειμώνα, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να λάβει μέτρα προετοιμασίας, ενώ διαφώνησε κατηγορηματικά με τη ρητορική της κυβέρνησης περί μετατροπής του προσφυγικού σε μεταναστευτικό βάσει του προφίλ των εισερχόμενων, μιλώντας για «σκοτεινή προπαγάνδα».  
 
«Δεν είπαμε ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά μεταναστευτικό. Εμείς το μόνο που είπαμε είναι ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στο προφίλ μετανάστη όσων περνούν τα σύνορα.