Στους 277 οι νεκροί στη Συρία, για στρατιωτική παρέμβαση ΗΠΑ μιλά ο Τραμπ

Συνεχίζεται για τρίτη η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία με την κωδική ονομασία «Πηγή της Ειρήνης».

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» 49 Κούρδους μαχητές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της επιχείρησης σε 277.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι δήλωσε στο TRT World, ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου η βόρεια Συρία εκκαθαριστεί από «τρομοκράτες». Η Άγκυρα, πρόσθεσε, δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία διαδρόμου «τρομοκρατίας» ή τη δημιουργία κράτους στην περιοχή.

Ανησυχία προκάλεσε το Tweet του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο απαριθμεί τις τρεις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Ουάσιγκτον: αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή, οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία και διαμεσολάβηση για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων.

«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Σε αυτό το πλαίσιο ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ ανέθεσε σε αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η τουρκική επίθεση δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές και επανέλαβε την προειδοποίηση ότι αν η Άγκυρα χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει απάνθρωπη συμπεριφορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο οι κόκκινες γραμμές θα ξεπεραστούν αν διαπιστωθεί «εθνική κάθαρση» ή πλήγματα αδιακρίτως εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Χωρίς απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διχασμένο παραμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, τα κράτη μέλη του ΣΑ συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά την διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν την διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ έκαναν από την πλευρά τους δημόσια τη διαβεβαίωση πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης.

Έπειτα από μια συζήτηση των 15 κρατών μελών σε τεχνικό επίπεδο, η Ρωσία αιτήθηκε να της επιτραπεί να ζητήσει οδηγίες από τη Μόσχα και αποφασίστηκε να δοθεί σε όλες τις χώρες η δυνατότητα να κάνουν σχόλια ως σήμερα Παρασκευή στις 17:00 [ώρα Ελλάδας]. Κατόπιν το κείμενο είτε θα εγκαταλειφθεί, ή θα αρχίσει η διαδικασία υιοθέτησής του, όπως εξήγησαν διπλωμάτες.

Πηγή: skai.gr