Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία έθεσαν βέτο σε δήλωση των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο που καταδίκαζαν την επιχείρηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα των πέντε ευρωπαϊκών κρατών - μελών του. 

Τα πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζήτησαν τη συνάντηση της Πέμπτης - υπάρχουν συνολικά δεκαπέντε χώρες μέλη στο Συμβούλιο – στη δήλωσή τους προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση στη ΒΑ Συρία. Τονίζουν ότι η τουρκική επιχείρηση απειλεί την επιτευχθείσα πρόοδο στη σύγκρουση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Ο πρέσβης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τη Συρία «πρέπει να αντιμετωπίζει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων δυνάμεων στη χώρα».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα ΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστήριξαν με κανέναν τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε στρατιωτική εισβολή στη ΒΑ Συρία».


 

Πηγή: skai.gr