Τουρκία: To θέμα των S-400 και των F-35 δεν έχει τεθεί στις συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν στην Άγκυρα τα δημοσιεύματα των Νew York Times και της Wall Street Journal, που υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην τουρκική κυβέρνηση να στείλει στην Ουκρανία τους S-400 για να αρθούν οι κυρώσεις που εφαρμόζονται σχετικά με τα οπλικά συστήματα, όπως τα F-35, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος της πώλησης των F-16 Βlock-70.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τουρκικές πηγές αναφέρουν πως το ζήτημα της αποστολής των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν έχει τεθεί στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. «Αν υπήρχε τέτοια πρόταση δεν θα ήταν ρεαλιστική, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα των S-400 και των F-35 δεν έχει τεθεί στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πάντως, αναλυτές στη γειτονική χώρα υπενθυμίζουν πως η Τουρκία έχει στείλει τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στην Ουκρανία, τα οποία σχεδόν καθημερινά πλήττουν τα ρωσικά άρματα μάχης, και μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει με έντονο τρόπο. Ωστόσο παραδέχονται πως το ζήτημα των S-400 είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, καθώς πρόκειται για ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας.

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar δεν τα πούλησε η ίδια, αλλά μια ιδιωτική τουρκική επιχείρηση. Αυτό που τονίζουν οι στρατιωτικοί αναλυτές της Τουρκίας, είναι πως το επόμενο χρονικό διάστημα ενδέχεται να εμφανιστούν παρόμοια σενάρια αποστολής των S-400 σε άλλες χώρες, καθώς παραδέχονται πως δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ όσο το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα βρίσκεται στα τουρκικά εδάφη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματός του, υποστήριξε πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «η τελευταία κρίση Ρωσίας – Oυκρανίας (σ.σ. δεν αναφέρθηκε σε πόλεμο ούτε σε εισβολή) έδειξε πως αν δεν έχετε δικές σας υποδομές, δικό σας ανθρώπινο δυναμικό, δικό σας χώρο, τότε είστε στα πρόθυρα της καταστροφής. Αν δεν μπορείτε να παράγετε τα δικά σας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δικά σας οπλισμένα μη επανδρωμένα, τα Αkinci, τότε έχετε την απειλή να γίνεται σκλάβοι ανά πάσα στιγμή».