Κλείσιμο

Τουρκία: Για να προλάβει κυρώσεις-ζήτηθηκε από αεροπορική εταιρεία να μην παίρνει ύποπτους για μετανάστευση

Σπεύδει να προλάβει τις ευρωκυρώσεις για το μεταναστευτικό η Τουρκία στη σκιά του χάους με χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας. Όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η λευκορωσική αεροπορική εταιρεία Belavia, κατόπιν αιτήματος των τουρκικών αρχών, δεν θα επιτρέπει σε πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης να επιβιβάζονται σε πτήσεις της από την Τουρκία.

Η Belavia ανακοίνωσε πως η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα.

«Σύμφωνα με μια απόφαση των αρμόδιων τουρκικών αρχών, από τις 12.11.2021 πολίτες του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης δεν θα γίνονται δεκτοί για να μεταφερθούν με πτήσεις από την Τουρκία στη Λευκορωσία», αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Belavia.

Η Belavia, η οποία απαγορεύεται να πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την καθήλωση ενός αεροπλάνου νωρίτερα φέτος, συνεχίζει να εκτελεί δρομολόγια προς προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως η Λευκορωσία ενθαρρύνει χιλιάδες ανθρώπους, που διαφεύγουν από μέρη του κόσμου όπου μαίνονται πόλεμοι, να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και μπορεί να επιβάλει από τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ και των αεροπορικών εταιρειών που μεταφέρουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννη Παλαιολόγο, η ίδια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως συζητιέται η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρίες τρίτων χωρών που διευκολύνουν την μετάβαση μεταναστών προς το Μινσκ της Πολωνίας «φωτογραφίζοντας» την Turkish Airlines. 

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία έχει δραστηριοποιηθεί για να μεταφέρει το μήνυμα πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει αυτή η ροή. Μάλιστα, ήδη η Turkish Airlines έχει κυκλοφορήσει μήνυμα προς το επιτελείο της που λέει πως δεν πρέπει να επιτραπεί να ταξιδέψουν πολίτες από την Συρία, Υεμένη και το Ιράκ που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς το Μινσκ.  Παράλληλα, η Άγκυρα, ζήτησε από κλιμάκιο Πολωνών αξιωματούχων να επισκεφθούν την Τουρκία για να συζητηθεί το θέμα. 
 

Πηγή: skai.gr