Διακίνηση μεταναστών προς Μινσκ -Συναγερμός Βρυξελλών- «Κάνουν πίσω» οι Τούρκοι υπό φόβο κυρώσεων

Η Τουρκία που κατηγορείται πλέον ανοιχτά από την Ε.Ε για την εμπλοκή της στην διακίνηση των μεταναστών κάνει πίσω υπό των φόβο των κυρώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως συζητιέται η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρίες τρίτων χωρών που διευκολύνουν την μετάβαση μεταναστών προς το Μινσκ της Πολωνίας φωτογραφίζοντας την Turkish Airlines. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία έχει δραστηριοποιηθεί για να μεταφέρει το μήνυμα πως θα κάνει ότι χρειάζεται για να σταματήσει αυτή η ροή. Μάλιστα, ήδη η Turkish Airlines έχει κυκλοφορήσει μήνυμα προς το επιτελείο της που λέει πως δεν πρέπει να επιτραπεί να ταξιδέψουν πολίτες από την Συρία, Υεμένη και το Ιράκ που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς το Μινσκ. 

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς πραγματοποιεί αποστολή στις χώρες από όπου ξεκινούν οι μετανάστες προκειμένου να «μπλοκάρει» τις πτήσεις. 

Ο κ. Σχοινάς ταξίδεψε σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου έτυχε θετικής ανταπόκρισης το αίτημα της Ε.Ε να περιοριστούν δραστικά οι ροές μεταναστών προς το Μινσκ της Πολωνίας.

Ο επόμενος σταθμός του είναι ο Λίβανος, που έχει λάβει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια σε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ε.Ε. Στην συνέχεια την Δευτέρα θα βρεθεί στο Ιρακ όπου ήδη οι πτήσεις έχουν περιορισθεί τους τελευταίους μήνες αλλά ο κ. Σχοινάς θα προσπαθήσει να πείσει τις αρχές να δεχτούν επιστροφές πολιτών που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει προς την Άγκυρα την επόμενη βδομάδα. Ωστόσο, αν υλοποιηθούν αυτές οι κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, δεν θα χρειαστεί. 

Πηγή: skai.gr