Προς διπλωματικό μπέρδεμα η Άγκυρα; Κίεβο: Οι Τούρκοι δέσμευσαν ρωσικό πλοίο με 4.500 τόνους σιτηρών

Προς διπλωματικά μπλεξίματα η Άγκυρα: Δέσμευσαν ρωσικό πλοίο με σιτηρά

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι τουρκικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν τελικά ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε 4.500 τόνους σιτηρών που το Κίεβο κατήγγειλε ότι είναι κλεμμένο από το Μπερντιάνσκ

Σε διπλωματικό «Γόρδιο δεσμό» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας φαίνεται να έχει βρεθεί η Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Reuters ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι τουρκικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν τελικά ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε 4.500 τόνους σιτηρών που το Κίεβο κατήγγειλε ότι είναι κλεμμένο από το Μπερντιάνσκ.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Βασίλ Μποντάρ, δήλωσε ότι το πλοίο έχει ρωσική σημαία.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να δεσμεύσει το φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, ανέφερε το πρακτορείο. «Έχουμε πλήρη συνεργασία», είπε ο Μποντάρ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ελπίζει σε κατάσχεση των ποσοτήτων σιτηρών.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει και να δεσμεύσει το υπό ρωσική σημαία φορτηγό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο μεταφέρει σιτηρά που παρέλαβε από το κατεχόμενο από τους Ρώσους λιμάνι του Μπερντιάνσκ, σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο και ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ο αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, επικαλούμενος πληροφορίες που έλαβε από τις υπηρεσίες εμπορικής ναυτιλίας της χώρας, ανέφερε ότι το Zhibek Zholy φόρτωσε περίπου 4.500 τόνους σιτηρών από το Μπερντιάνσκ, μια πόλη που ανήκει στην Ουκρανία.

Σε επιστολή της που φέρει ημερομηνία την 30ή Ιουνίου και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας υποστηρίζει εξάλλου ότι το Zhibek Zholy εμπλέκεται σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» από το Μπερντιάνσκ και κατευθύνεται στο Καρασού της Τουρκίας. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι το φορτίο φτάνει τους 7.000 τόνους φορτίου, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνην που ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η εταιρεία KTZ Express που εδρεύει στο Καζακστάν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Zhibek Zholy της ανήκει, αλλά ότι ναυλώθηκε από τη ρωσική εταιρεία Green Line, αναφέροντας ότι δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Η KTZ Express πρόσθεσε ότι διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα συμμορφωθεί με όλες τις κυρώσεις και τους τυχόν περιορισμούς.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαψεύδει ότι οι Ρώσοι κλέβουν ουκρανικά σιτηρά.

Πηγή: reuters.com