Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορευτεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Ένας Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να απαγορευτεί το σημαντικότερο φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο κατηγορεί για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο εισαγγελέας απέστειλε το κατηγορητήριο ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεταλύτερο κόμμα της χώρας, το οποίο έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι «τα μέλη του HDP προσπαθούν, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους», συνεχίζει το πρακτορείο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί το κατηγορητήριο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές επιθέσεις εναντίον του HDP, από τον ίδιο τον Ερντογάν και τον εταίρο του, το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει το HDP «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα και τη Δύση.

Νωρίτερα σήμερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από τον βουλευτή τη HDP Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος καταδικάστηκε για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ