«Μπλόκο» από τη Λιζ Τρας στον Βασιλιά Κάρολο να παρευρεθεί στο Cop27 - Διαφωνίες μεταξύ των Συντηρητικών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Sunday Times» η Λιζ Τρας αντιτάχθηκε ξεκάθαρα στη συμμετοχή του Καρόλου στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή «Cop27» που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο

«Τριγμούς» ανάμεσα στην Λίζ Τρας και τα βασιλικά μέλη, φαίνεται να προκαλούν οι αντιρρήσεις της νέα βρετανίδας πρωθυπουργού να παραστεί ο Βασιλιάς Κάρολος στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή «Cop27» που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα των «Sunday Times» το οποίο ανέφερε ότι η Λιζ Τρας είχε ξεκάθαρα αντιταχθεί στη συμμετοχή του Καρόλου στη Σύνοδο στο Σαρμ-ελ-Σέικ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τον Σεπτέμβριο.

Το βράδυ του Σαββάτου, πηγές από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κάρολος δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση, όπου είχε προγραμματίσει να δώσει το «παρών» όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας. Το ίδιο το Παλάτι επιβεβαίωσε το γεγονός θέλοντας όμως παράλληλα να δώσει τέλος στις φήμες που μιλούν για ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Παλάτι επισημαίνοντας πως «με αμοιβαία φιλία και σεβασμό υπήρξε συμφωνία ότι ο βασιλιάς δεν θα παρευρεθεί».

Η στάση ωστόσο αυτή της Λιζ Τρας φαίνεταο πως δεν άρεσε σε όλους τους Συντηρητικούς. Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής Τομπίας Έλγουντ έσπευσε να επισημάνει ότι η Λιζ Τρας υπέπεσε σε σφάλμα «απαγορεύοντας» στον Βασιλιά Κάρολο να μην συμμετάσχει στο Cop27. Με νέα του δήλωση ωστόσο σήμερα, Δευτέρα, κάλεσε την Βρετανίδα πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί τονίζοντας: «Ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει. Ο Βασιλιάς Κάρολος είναι μια παγκοσμίως σεβαστή φωνή για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή».

«Η παρουσία του θα προσέθετε σοβαρή εξουσία στη βρετανική αντιπροσωπεία. Μπορούμε πραγματικά να πάμε από τη φιλοξενία του COP26 στη συγκέντρωση ήπιας ισχύος στο COP27;»

Στο παρελθόν, ο Βασιλιάς έχει επιδείξει τη βαθιά του δέσμευση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και, ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, είχε μακρά ιστορία εκστρατειών για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μόλις πέρυσι μίλησε στην τελετή έναρξης του COP26 στη Γλασκώβη, όταν η σύνοδος κορυφής φιλοξενήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τότε είχε μιλήσει και η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ μέσω διαδικτύου. 

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το πλατινένιο ιωβηλαίο τον περασμένο Ιούνιο, ο νέος Πρίγκιπας της Ουαλίας εκφώνησε κι εκείνος με τη σειρά του ομιλία μετά την προβολή εικόνων από όλον τον πλανήτη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο Γουίλιαμ είπε τότε: «Καθώς παρακολουθώ αυτές τις εξαιρετικές εικόνες, με κάνουν να σκέφτομαι όλο το μνημειώδες και πρωτοποριακό έργο τόσων οραματιστών περιβαλλοντιστών που έχουν κάνει στο παρελθόν. Είμαι τόσο περήφανος που ο παππούς μου και ο πατέρας μου συμμετείχαν σε αυτές τις προσπάθειες».

Πάντως, αν ο Βασιλιάς Κάρολος πήγαινε τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο για τη Σύνοδο Κορυφής COP27 θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό με τη νέα του ιδιότητα.

Πηγή: skai.gr