Κλείσιμο

Διορίστηκε επίσημα επικεφαλής της MIT ο Ιμπραήμ Καλίν – Όλοι «οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου»

Το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του θα κινεί στο εξής τα νήματα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών -  Το διορισμό του επιβεβαίωσε και ο ίδιος με ανάρτησή στο Twitter - Το προφίλ του Καλίν

Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα τη Δευτέρα επικεφαλής της MIT (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών) ο Ιμπραήμ Καλίν σύμφωνα με την τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών. «Ο πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διόρισε τον κ. Ιμπραήμ Καλίν στην προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών», αναφέρει η ανακοίνωση.

 Το διορισμό του επιβεβαίωσε και ο ίδιος με ανάρτησή στο Twitter, με φόντο την τουρκική σημαία, στην οποία αναφέρει: «Μην σταματάς  όμορφη πατρίδα μου. Συνέχισε να προχωρείς…».

Το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του θα κινεί στο εξής τα νήματα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Καλίν αναλαμβάνει καθήκοντα διαδεχόμενος τον Χακάν Φιντάν, (ήταν αρχηγός της ΜΙΤ από το 2010) ο οποίος με τη σειρά του διαδέχθηκε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, στη θέση του Χουλουσί Ακάρ, ενώ στο θώκο του υπουργείου Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο Αλί Γερλικαγιά, διαδεχόμενος στον Σουλεϊμάν Σοϊλού. 

«Όλοι οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου» αναλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, με τους «δελφίνους» Σοϊλού (που είχε ενοχλήσει τους Αμερικανούς με τις κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις του) και Ακάρ να καρατομούνται. 

Το προφίλ του Ιμπραήμ Καλίν

Ο Ιμπραήμ Καλίν, που θεωρείται πιο «μετριοπαθής» σε σχέση με «γεράκια» όπως ο Σοϊλού, γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1971. Πριν βρεθεί στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αξιόλογη ακαδημαϊκή καριέρα. Από το 2014 ήταν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. Το 2018, διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Προεδρίας και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και έλαβε Ph.D. από το Πανεπιστήμιο Τζορτ Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, υπό την επίβλεψη του ισλαμιστή φιλόσοφου Σαϊντ Χουσεϊν Νασρ. Από το 2002 έως το 2005 ήταν μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών στο Κολέγιο του Τίμιου Σταυρού στο Γόρτσεστερ της Μασαχουσέτης. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην διευθυντής (2005–2009) του Ιδρύματος SETA για Πολιτικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Έρευνες με έδρα την Άγκυρα της Τουρκίας.

Έγινε ο πρώτος συντονιστής του Συντονισμού Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργείου που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Υφυπουργός του Πρωθυπουργού. Στις 11 Δεκεμβρίου 2014, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν θα είναι ο πρώτος επίσημος γραμματέας Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας. Το Νοέμβριο του 2018 διορίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν.

Ο Καλίν ήταν ο άνθρωπος των «επικίνδυνων αποστολών». Παραγκωνίζοντας τον Τσαβούσογλου είχε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελένη Σουρανή, τέως διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν πρέσβειρας της Αθήνας στη Ρώμη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της προεδρίας μετά τον Καλίν θα αναλάβει ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πηγή: skai.gr