Νέα «κωλοτούμπα» Ερντογάν: Από εχθρός...σύμμαχος το Ισραήλ- Σε τι αποσκοπεί

Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις τους, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που χαρακτηρίσθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα τον Μάρτιο.

Σε όλα τα διπλωματικά ταμπλό παίζει ο Ερντογάν που προσπαθεί εναγωνίως να εξασφαλίσει ερείσματα διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι κατάφερε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ που ήταν παγωμένες τα τελευταία 12 χρόνια και τις οποίες βέβαια ο ίδιος είχε τορπιλίσει συστηματικά όλο αυτό το διάστημα.

«Κράτος τρομοκράτη» είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Τούρκος πρόεδρος το Ισραήλ και τώρα Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ισραηλινή ανακοίνωση δήλωσε ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

'Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία ελπίζει στην επιρροή του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, στο θέμα της αναβάθμισης των F-16.

Το ιστορικό της αμφιλεγόμενης σχέσης 

Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις τους, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους που χαρακτηρίσθηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα τον Μάρτιο.

Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ και συγκεκριμένα στο τέλος του Μαΐου στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος έχει προβάλλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Άλλωστε, η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Αγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.

Με κυρώσεις απειλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ νωρίτερα απείλησε την Άγκυρα με νέες κυρώσεις σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα για αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Ρωσία.

«Αυτό που μονίμως λέγαμε, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι ο βάναυσος και αδικαιολόγητος  πόλεμος της Ρωσίας, εναντίον της Ουκρανίας, καθιστά ζωτικής σημασίας το ζήτημα, τώρα περισσότερο από ποτέ, κατά κάποιους τρόπους, ότι όλες οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν συναλλαγές με το ρωσικό αμυντικό τομέα.  Έτσι κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις», διεμήνυσε για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Πηγή: skai.gr