Τουρκία: Η Άγκυρα επαναπατρίζει 300 και πλέον πολίτες της από το Αφγανιστάν

Η Τουρκία επαναπάτρισε σήμερα αεροπορικώς περισσότερους από 300 πολίτες της από το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, παρά το χάος που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αεροπλάνο της εταιρίας Turkish Airlines, το οποίο είχε ναυλωθεί ειδικά για τον επαναπατρισμό των Τούρκων που ήθελαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στις 17.00 τοπική ώρα με 324 επιβάτες, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η επιχείρηση εκκένωσης, υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διεξήχθη ενόσω στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατούσε χάος σήμερα, με την εισροή χιλιάδων Αφγανών που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από τη χώρα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν για παράδειγμα εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν κοντά σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που έκανε ελιγμούς για να απογειωθεί, ορισμένοι προσπαθούσαν να κρεμαστούν από τα πτερύγια του αεροπλάνου ή τους τροχούς του.

Το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν κατέλαβε την Καμπούλ έπειτα από μια επίθεση-αστραπή, με την αφγανική κυβέρνηση να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η Τουρκία, που διαθέτει εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, είναι παράγοντας επιρροής στην χώρα αυτή.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πρεσβεία της στην Καμπούλ θα παραμείνει ανοικτή μέχρι νεωτέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ