Ανησυχία στην Τουρκία για τα «ελληνικά» F-35: Είναι «ρομπότ», δεν έχουν καμία σχέση με τα F-16

Τούρκος αναλυτής παραδέχεται ότι η απόκτηση των F-35 στην Ελλάδα θα «κάνει μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο»

Στην περαιτέρω εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας με την ένταξή της (όπως όλα δείχνουν) στο πρόγραμμα των F-35 εστιάζουν Τούρκοι αναλυτές, η οποία όπως παραδέχονται αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στην εκπομπή «Σήμερα», είναι έντονη η ανησυχία της τουρκικής πλευράς για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ. Αυτή αποτυπώνεται και σε εκπομπή του Haber Turk, όπου οι ειδικοί κάνουν λόγο ότι τα F-35 θα «κάνουν μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο».

Ο Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου, πρώην διευθυντής πληροφοριών της τουρκικής αεροπορίας συγκρίνοντας τα F-35 με τα τουρκικά F-16, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, τονίζοντας πως πρόκειται για αεροσκάφη που θα υποστηρίζονται και από τις ΗΠΑ μέσω των συστημάτων που διαθέτουν .

«Το F-35 είναι άλλο πράγμα. Και με ένα αεροσκάφος F-35 απέναντί σας έρχονται οι ΗΠΑ. Ένα μόνο F-35 χρησιμοποιεί το σύστημα δικτύου των ΗΠΑ. Σε περίπτωση που ένα δικό μας F-16 κάνει μια αερομαχία με ένα ελληνικό F-35, θα το υποστηρίζουν και με τις δικές τους δυνάμεις. Αυτό αν το βάλετε σε συνθήκες πολέμου σημαίνει πολλά», εξηγεί.

Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως το F-35 λειτουργεί ως ένα ημιαυτόνομο ρομπότ: «Το F-35 είναι σαν ένα ρομπότ, ημιαυτόνομο τις αποφάσεις τις λαμβάνει το ίδιο το αεροσκάφος μέσω λογισμικών. Το F-16 δεν είναι έτσι, ο πιλότος το χρησιμοποιεί, απλά το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συστήματα του F-35».

Παράλληλα, ο τουρκικός τύπος και συγκεκριμένα η Hurriyet στέκεται στην αγορά συστημάτων της ελληνικής πλευράς που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σο πρωτοσέλιδό της, «τυφλώνουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Μέσα σε όλα αυτά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Kαλίν πραγματοποιεί συναντήσεις με Γερουσιαστές για τα F-16, ωστόσο όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ απαιτεί ακόμα χρόνο.
 

Πηγή: skai.gr