Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία - Συρία: Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό 7,8 Ρίχτερ - Βίντεο

Υπάρχουν εκτιμήσεις για εκατομμύρια αστέγους, καθώς έχουν πληγεί 10 πυκνοκατοικημένες πόλεις

Βιβλική καταστροφή σε Τουρκία - Συρία από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού αυξήθηκε στους 237 νεκρούς και στους 639 τραυματίες, μόνο στη Συρία, όπως έκανε γνωστό το συριακό υπουργείο Υγείας.

Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και στις δύο χώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Κάθε ώρα που περνάει εντείνονται οι φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς μόνο στην πόλη Γκαζιαντέπ έχουν καταρρεύσει 560 κτήρια αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης. Υπάρχουν εκτιμήσεις για εκατομμύρια αστέγους, καθώς έχουν πληγεί 10 πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση ίσως είναι χειρότερη και από το σεισμό του 1999 είχαν χάσει τη ζωή τους 17.000 άνθρωποι 

Στην ευρύτερη περιοχή, χιονίζει και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 2 βαθμούς Κελσίου. 

Τουρκία

Σχεδόν 1.000 εθελοντές διασώστες έχουν αναπτυχθεί από την Κωνσταντινούπολη στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια.

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες. 

Τουλάχιστον 111 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις τουλάχιστον τρεις συριακές πόλεις (Χαλέπι, Χάμα και Λατάκια), σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ενώ στην Τουρκία επλήγησαν τουλάχιστον 10 πόλεις. Έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες κτήρια, 130 μόνο στη Μαλάτεια, όπου υπάρχουν 220 τραυματίες. Επί ποδός οι τουρκικές δυνάμεις διάσωσης ψάχνουν ανθρώπους στα συντρίμμια. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κύπρο και στο Λίβανο. Η διάρκεια ήταν τουλάχιστον 40 δεύτερα σύμφωνα με μαρτυρίες. 

Τουρκία



Ο ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στα Ούρφα, στη δική του πόλη κατέρρευσαν 16 κτίρια.

Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτίρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Bίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της περιοχής.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Έτοιμες για βοήθεια ΕΕ – ΗΠΑ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια μετά τον πολύνεκρο και καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία, ανέφερε μέσω Twitter ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

«Σοκαριστικό να ακούμε για τον τεράστιο αντίκτυπο του σεισμού που σκότωσε τόσους πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο κ. Βάρχελι.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, αναφέρει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του που δόθηκε χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις πληροφορίες για τον καταστροφικό σεισμό, σημείωσε ο ίδιος.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό 7,9 βαθμών που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας και τη βορειοδυτική Συρία και έγινε επίσης αισθητός σε τμήματα του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κοέν σημείωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα ταχείας βοήθειας.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να παράσχει βοήθεια στον φιλικό τουρκικό λαό

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον "φιλικό" τουρκικό λαό μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη χώρα, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Συγκλονισμένος από την είδηση για τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων ως αποτέλεσμα του σεισμού στην Τουρκία", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

"Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Βρισκόμαστε αυτήν την ώρα κοντά στον φιλικό τουρκικό λαό, έτοιμοι να παράσχουμε την απαιτούμενη βοήθεια", προσθέτει.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ