Τουρκία: Βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος χάνει τη βουλευτική του ιδιότητα- Τι συνέβη

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε σήμερα τη βουλευτική ιδιότητα από τον φιλοκούρδο βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου μετά την επικύρωση της καταδίκης του για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, συνεχίζοντας μια μακρά καταστολή του τρίτου μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Η κίνηση κλιμακώνει την πίεση στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στο οποίο ανήκει και το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενες εθνικιστικές εκκλήσεις να απαγορευθεί λόγω φερόμενων δεσμών με μαχητές. Πολλοί από τους εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και στελέχη του έχουν φυλακισθεί και καθαιρεθεί τα τελευταία χρόνια.

"Η βούληση του λαού δεν μπορεί να ποδοπατηθεί. Το να θέλεις ειρήνη δεν είναι έγκλημα", ανέφερε ο Γκεργκερλίογλου, ακτιβιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε ανάρτησή του στο Twitter, δεσμευόμενος να αντισταθεί σε ένα "πραξικόπημα", όπως το αποκάλεσε, εναντίον της συνέλευσης λίγο προτού ο πρόεδρος του σώματος αναγνώσει τη δικαστική απόφαση.

Η ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητάς του μειώνει τον αριθμό των εδρών του HDP στις 55 επί συνόλου 600 κοινοβουλευτικών εδρών. Άλλοι δύο βουλευτές του HDP καθαιρέθηκαν πέρυσι λόγω καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον τους.

Μαζί με τον Γκεργκερλίογλου, 14 βουλευτές του HDP έχουν καθαιρεθεί από το 2016.

Το HDP επέκρινε την απόφαση του εφετείου λέγοντας ότι η νομική διαδικασία εναντίον του Γκεργκερλίογλου θα έπρεπε να είχε σταματήσει δεδομένης της βουλευτικής ιδιότητάς του και πως τιμωρήθηκε απλώς γιατί μοιράστηκε στο Twitter τον σύνδεσμο με ένα ρεπορτάζ.

Ο Γκεργκερλίογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων το 2018 επειδή μοιράστηκε ένα ρεπορτάζ για ενδεχόμενες συνομιλίες ανάμεσα στην Άγκυρα και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί μακρόν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Γκεργκερλίογλου είναι γνωστός για την υποστήριξη που προσέφερε σε πολλές υποθέσεις, ιδιαίτερα στη μάχη κατά της κακομεταχείρισης, κυρίως των βασανιστηρίων, σε βάρος κρατουμένων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κόμμα του AK και οι εθνικιστές σύμμαχοί τους κατηγορούν το HDP για διασυνδέσεις με το PKK. To HDP αρνείται ότι έχει τέτοιες διασυνδέσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ