Κλείσιμο

Τον Χακίμ Τζέφρις προορίζουν οι Δημοκρατικοί για διάδοχο της Νάνσι Πελόζι

Θα πρόκειται για τον πρώτο μαύρο που θα ηγηθεί κόμματος στο Κογκρέσο

Το κόμμα των δημοκρατικών φαίνεται πιθανό να επιλέξει τον βουλευτή της Νέας Υόρκης Χακίμ Τζέφρις για να διαδεχθεί την Πρόεδρο Νάνσι Πελόζι, μια δυνητικά ιστορική κίνηση για την εκλογή του πρώτου μαύρου που θα ηγηθεί κόμματος στο Κογκρέσο, όπως αναφέρει το CNN.

Αφού η Πελόζι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί από τον ηγετικό ρόλο που είχε για 20 χρόνια, δεν είπε ποιον θα υποστήριζε για να την αντικαταστήσει στην ψηφοφορία της 30ης Νοεμβρίου.

Αλλά σε ένδειξη του… ρεύματος του Τζέφρις, ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας της Βουλής των Πλειοψηφιών Τζιμ Κλάιμπερν τον ενέκριναν γρήγορα, αφού ανακοίνωσαν ότι θα παραιτηθούν επίσης από τις ηγετικές θέσεις τους.

«Η ομιλήτρια Πελόζι άφησε ανεξίτηλα το σημάδι της στο Κογκρέσο και τη χώρα και ανυπομονώ να συνεχίσει την υπηρεσία της και να κάνει ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τη νέα γενιά των Δημοκρατικών ηγετών μας, που ελπίζω να είναι οι Hakeem Jeffries, Katherine Clark και Peter Aguilar», είπε ο Κλάιμπερν σε δήλωσή του, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης και της Καλιφόρνια. Ο Χόγιερ είπε ότι ο Τζέφρις «θα γράψει ιστορία για τον θεσμό της Βουλής και για τη χώρα μας».

Στα 52 του, ο Τζέφρις θα αντιπροσώπευε μια αλλαγή γενιάς από την τρέχουσα τριάδα των Δημοκρατικών ηγετών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι τρεις δεκαετίες μεγαλύτεροι από αυτόν. 

Έγινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών το 2019, καθιστώντας τον το νεότερο μέλος που υπηρετεί στην ηγεσία.

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για ηγέτη, ο Τζέφρις είπε την Πέμπτη: «Ας περάσουμε τη μέρα αυτή τη στιγμή συνεχίζοντας να επεξεργαζόμαστε την ιστορική φύση της Προέδρου Πελόζι και την ευκαιρία που είχαμε όλοι να υπηρετήσουμε μαζί της».
 

Πηγή: skai.gr