ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η Νάνσι Πελόζι από την ηγεσία των Δημοκρατικών - Παραμένει στο Κογκρέσο

Όπως είπε θα συνεχίσει «να μιλά για τον λαό του Σαν Φρανσίσκο» ως βουλευτής

Την παραίτησή της από την ηγεσία των Δημοκρατικών αλλά την παραμονή της στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι από το βήμα της Βουλής.

Είπε ότι θα συνεχίσει «να αντιπροσωπεύει το λαό του Σαν Φρανσίσκο» ως βουλευτής, αλλά δε θα επιδιώξει να επανεκλεγεί σε ηγετική θέση.

«Για μένα, ήρθε η ώρα μια νέα γενιά να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών την οποία σέβομαι τόσο βαθιά και είμαι ευγνώμων που τόσοι πολλοί είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επωμιστούν αυτήν την τρομερή ευθύνη», είπε.

Πελόζι

Η ανακοίνωσή της έρχεται αφότου οι Δημοκρατικοί έχασαν την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Η απόφαση της Νάνσι Πελόζι αναμφισβήτητα σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και δημιουργεί μια μεγάλη ανατροπή για τους Δημοκρατικούς της Βουλής.

Η ίδια κατά της ομιλίας της ευχαρίστησε το σύζυγό της Πολ, που ήταν «πυλώνας υποστήριξης» και είπε ότι είναι ευγνώμων για όλες τις ευχές που έχουν λάβει για τη συνεχή ανάρρωσή του μετά από την επίθεση που δέχτηκε μέσα στο σπίτι τους στο Σαν Φρανσίσκο πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

«Για τον αγαπητό σύζυγό μου Πολ, ο οποίος υπήρξε ο αγαπημένος μου σύντροφος στη ζωή και ο πυλώνας υποστήριξής μου, ένα ευχαριστώ. Είμαστε όλοι ευγνώμονες για όλες τις προσευχές και τις ευχές καθώς συνεχίζει την ανάρρωσή του. Σας ευχαριστώ πολύ» Πελόζι είπε καθώς οι συνάδελφοί της στο βήμα της Βουλής στέκονταν όρθιοι και την χειροκροτούσαν.

Πελόζι

Η ίδια αποκάλυψε ότι αντίκρισε για πρώτη φορά το Καπιτώλιο όταν ήταν μικρό κορίτσι όταν ταξίδεψε για να δει τον πατέρα της να ορκίζεται για την πέμπτη θητεία του στο Κογκρέσο.

«Επιτέλους, το είδα: ένα εκπληκτικό λευκό κτίριο με έναν υπέροχο θόλο, το πίστευα τότε όπως πιστεύω σήμερα - αυτό είναι το πιο όμορφο κτίριο στον κόσμο λόγω αυτού που αντιπροσωπεύει», είπε η Πελόζι και χαρακτήρισε το κτίριο ως «ναό της δημοκρατίας μας, του Συντάγματός μας, τα υψηλότερα ιδανικά μας».

«Όλοι εμείς που υπηρετήσαμε σε αυτό το Σώμα δώσαμε τον αγιασμένο όρκο και είναι ο όρκος που μας ενώνει σε μια μακρά και ιστορική κληρονομιά (των) συναδέλφων που υπηρέτησαν πριν από εμάς», συνέχισε, υπενθυμίζοντας πώς οι νομοθέτες κατά τη διάρκεια της ιστορίας κατάργησαν τη δουλεία, παραχώρησαν στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και καθιέρωσαν κοινωνικά προγράμματα. 

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε την αμερικανική δημοκρατία «μεγαλειώδη» αλλά «εύθραυστη» και τόνισε πως  «πολλοί από εμάς εδώ έχουμε δει από πρώτο χέρι σε αυτή την αίθουσα πόσο εύθραυστη είναι». 

Πηγή: skai.gr