Αμερικανός στρατιώτης στη Συρία: Ντρέπομαι για τον Τραμπ – Toυρκικές θηριωδίες 

Eπιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας

Ένας αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων μίλησε στη δημοσιογράφο του Fox News Τζένιφερ Γκρίφιν και ομολόγησε ότι «ντρέπεται που πρέπει να ακολουθήσει τις διαταγές του Τραμπ».

Ο στρατιώτης, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είναι μεταξύ των 1.000 αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν μαζί με τις δυνάμεις του SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές, και αισθάνεται ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν πιστούς συμμάχους τους.

«Ντρέπομαι για πρώτη φορά στην καριέρα μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατιώτης. «Η Τουρκία δεν κάνει αυτό που συμφώνησε. Είναι φρικτό». 

Σύμφωνα με την Γκρίφιν, η οποία ομολόγησε ότι δεν έμεινε κι η ίδια ασυγκίνητη από τη συγκινησιακή φόρτιση του δημοσιογράφου, ο στρατιώτης βοήθησε στην εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων σε πολλές ηπείρους και είναι «μάρτυρας τουρκικών θηριωδιών».

Εξήγησε στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο ότι οι Κούρδοι «βρίσκονται τόσο κοντά στο δυτικό τρόπο σκέψης όσο κανένας στη Μέση Ανατολή».

«Τηρήσαμε κάθε συμφωνία ασφάλειας. Οι Κούρδοι τήρησαν κάθε συμφωνία. Δεν υπήρχε καμία απειλή για τους Τούρκους - καμία - από αυτή την πλευρά των συνόρων », δήλωσε ο στρατιώτης. «Αυτό είναι η παραφροσύνη… Δεν ξέρω τι αποκαλούν φρικαλεότητες, αλλά συμβαίνουν».

Παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι γνώριζαν ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να απομακρυνθούν από τα εδάφη τους και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να τους βομβαρδίσουν, εντούτοις παρέμειναν για να εξασφαλίσουν ότι κάποιος θα φρουρούσε τους φυλακισμένους μαχητές του ISIS» πρόσθεσε. 

«Απέτρεψαν απόδραση χθες (την Τρίτη) τη νύχτα χωρίς εμάς» είπε ο στρατιώτης. «Δεν εγκαταλείπουν το πλευρό μας… ακόμα» σημείωσε.