Κλείσιμο

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τον Μπόρις Τζόνσον: Είπε ψέματα ότι ο Πούτιν τον απείλησε με πύραυλο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους πως αυτό που είπε ο Τζόνσον δεν ήταν αλήθεια ή «ακριβέστερα, ήταν ψέμα»

Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα πως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε ψέματα όταν δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον απείλησε με πυραυλικό πλήγμα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους πριν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους πως αυτό που είπε ο Τζόνσον δεν ήταν αλήθεια ή «ακριβέστερα, ήταν ψέμα».

«Είτε πρόκειται για εσκεμμένο ψέμα - και θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τζόνσον γιατί επέλεξε να το θέσει κατ' αυτό τον τρόπο- είτε επρόκειτο για ασυνείδητο ψέμα και στην πραγματικότητα δεν κατάλαβε τι του έλεγε ο Πούτιν».

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως ο Πούτιν είχε εξηγήσει στον Τζόνσον ότι, αν η Ουκρανία εντασσόταν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα σήμαινε ότι οποιοσδήποτε πύραυλος θα μπορούσε να φθάσει στη Μόσχα μέσα σε μερικά λεπτά, και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπήρξε μια παρεξήγηση.

«Αν έτσι έγινε κατανοητό αυτό το απόσπασμα, τότε πρόκειται για μια πολύ άβολη κατάσταση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Τζόνσον, μιλώντας στο BBC για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ, δήλωσε πως ο ρώσος ηγέτης τον απείλησε με πυραυλικό πλήγμα που «θα πάρει μόνο ένα λεπτό».

«Μου είπε: ‘Μπόρις, λέτε ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο NATO σύντομα (...) Τι εννοείτε όταν λέτε “σύντομα”;’», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον. «Λοιπόν, δεν θα ενταχθεί στο NATO στο εγγύς μέλλον, το γνωρίζετε πολύ καλά», προσθέτει πως του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, μέγας υποστηρικτής του Κιέβου.

«Κάποια στιγμή, φάνηκε να με απειλεί, είπε ‘Μπόρις, δεν θέλω να σας κάνω κακό, αλλά μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει’, ή κάτι τέτοιο», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Νομίζω ότι με δεδομένο τον πολύ ήρεμο τόνο του, την αποστασιοποίηση που έμοιαζε να έχει, απλά αντιδρούσε στην προσπάθειά μου να τον πείσω να διαπραγματευτεί», συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός, που εγκατέλειψε τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από σειρά σκανδάλων.

Πηγή: skai.gr