Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει νέες επαφές Πούτιν-Μπάιντεν

Νέες επαφές των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν μπορούν να υπάρξουν αν είναι αναγκαίο, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σχέδια επ’ αυτού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, χαρακτηρίζοντας fake news δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τον Πούτιν «να μην επιτεθεί στην Ουκρανία» κατά την διάρκεια της Χειμερινής Ολυμπιάδας.

«Αν είναι αναγκαίο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως και η επαφή σε ανώτατο επίπεδο. Όμως αυτή τη στιγμή δεν συζητείται κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ προς τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το πότε μπορεί να υπάρξει συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ζητήματα που έχουν σχέση με το χρονοδιάγραμμα της συνέχισης των ρωσο-αμερικανικών επαφών, θα αποφασισθούν αφότου όπως είπε ληφθεί γραπτώς η απάντηση στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Πούτιν και Μπάιντεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία στα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου είχαν συνομιλίες με την μορφή βιντεοδιάσκεψης. Η πρώτη διά ζώσης μεταξύ τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021 στην Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε επίσης τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τον Πούτιν «να μην επιτεθεί στην Ουκρανία» κατά την διάρκεια της Χειμερινής Ολυμπιάδας, ως fake news και ως τρόπο δημιουργίας έντασης που δημιουργείται εκ μέρους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

«Αυτός είναι τρόπος δημιουργίας έντασης, που πραγματοποιείται εκ μέρους του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προτείνοντας το ίδιο το δημοσίευμα για μια τέτοια «παράκληση» του Κινέζου προέδρου να το πετάξουν στο «καλάθι των Fake news που βρίθει υστερίας».

Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει επικαλούμενο διπλωμάτη που τήρησε την ανωνυμία ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να ζήτησε από τον Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε το δημοσίευμα «πληροφοριακή ειδική επιχείρηση» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτσιάν δήλωσε ότι το εν λόγω δημοσίευμα δεν συνιστά μόνο συκοφαντία αλλά και προσπάθεια να αμαυρωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, τονίζοντας ότι οι όποιες απόπειρες να προκαλέσουν τις σχέσεις Κίνας -Ρωσίας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ