Η Ε.Ε απειλεί τη Ρωσία με «πρωτοφανείς» οικονομικές κυρώσεις αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει «πρωτοφανείς» οικονομικές κυρώσεις, αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας πριν από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ ο αυστριακός ομόλογός του υπογράμμισε ότι όλα τα είδη των οικονομικών κυρώσεων είναι πιθανό να επιβληθούν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με συνολικές, πρωτοφανείς κυρώσεις, αν η Ρωσία εισβάλει και πάλι στην Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γέπε Κόφοντ, αρνούμενος να πει ποιοι τομείς θα αποτελέσουν στόχους των κυρώσεων.

«Η Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει, ο (πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα πρέπει να γνωρίζει ότι το τίμημα για τη χρήση προκλήσεων και στρατιωτικών δυνάμεων για να αλλάξει τα σύνορα στην Ευρώπη θα είναι πολύ, πολύ υψηλό... Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε τις πιο αυστηρές κυρώσεις, πιο αυστηρές απ' ό,τι το 2014», δήλωσε.

Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία τον Ιούλιο του 2014, μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, στοχεύοντας τους ρωσικούς τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας.

Οι Δημοκρατικοί στην αμερικανική Γερουσία παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο για να τιμωρήσουν ενδεχομένως ρώσους αξιωματούχους και στρατιωτικούς ηγέτες, καθώς και ρωσικούς τραπεζικούς θεσμούς.

Εντούτοις ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να σκεφτούν προσεκτικά όταν εξετάζουν κυρώσεις, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που υπάρχουν για να συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι.

Όμως επισήμανε επίσης ότι η Αυστρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της, προσθέτοντας, όταν ερωτήθηκε για ενδεχόμενες κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2, πως η επιβολή κυρώσεων σε κάτι που ακόμη δεν λειτουργεί, δεν αποτελεί αξιόπιστη απειλή.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην ξεσπάσει πόλεμος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Προς το παρόν, η ΕΕ δεν σχεδιάζει να αποσύρει οικογένειες διπλωματών από την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μια τέτοια κίνηση.

«Δεν θα κάνουμε το ίδιο επειδή δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο για να το κάνουμε. Όμως ο (αμερικανός) υπουργός (Εξωτερικών) Μπλίνκεν θα μας ενημερώσει», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ, στην οποία ο Μπλίνκεν αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βίντεο γύρω στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Η βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα πως μερικά μέλη του προσωπικού της και οι οικογένειές τους απομακρύνονται από το Κίεβο.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπορέλ προσθέτοντας πως δεν βλέπει λόγο για να αποχωρήσουν οι διπλωμάτες της ΕΕ από την Ουκρανία «εκτός αν ο υπουργός Μπλίνκεν μας δώσει πληροφορίες που να δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ