Το Ιράν ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τον "Fattah", τον πρώτο υπερηχητικό πύραυλο

Ο υπερηχητικός αυτός πύραυλος ονομάζεται Fattah, ή αλλιώς «Πορθητής» και μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως 15 Mach, δηλαδή 15 φορές την ταχύτητα του ήχου

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει έναν υπερηχητικό πύραυλο ικανό να ταξιδεύει με 15 φορές την ταχύτητα του ήχου, προσθέτοντας ένα νέο όπλο στο οπλοστάσιό του καθώς οι εντάσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο υπερηχητικός αυτός πύραυλος ονομάζεται Fattah, ή αλλιώς «Πορθητής» και μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως 15 Mach, δηλαδή 15 φορές την ταχύτητα του ήχου, έχει βεληνεκές 1.400 χλμ., διαθέτει ένα κινητό δευτερεύον ακροφύσιο και χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα, που επιτρέπουν υψηλή ευελιξία.

«Σήμερα αισθανόμαστε ότι έχει διαμορφωθεί η αποτρεπτική δύναμη», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi, στην εκδήλωση. «Αυτή η δύναμη είναι μια άγκυρα διαρκούς ασφάλειας και ειρήνης για τις χώρες της περιοχής».

Ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής του αεροδιαστημικού προγράμματος του παραστρατιωτικού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αποκάλυψε αυτό που φαινόταν να είναι μοντέλο του πυραύλου.

«Δεν υπάρχει σύστημα που να μπορεί να ανταγωνιστεί ή να αντιμετωπίσει αυτόν τον πύραυλο», ισχυρίστηκε ο Χατζιζαντέχ.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από το Fattah που εκτοξεύτηκε επιτυχώς και στη συνέχεια χτύπησε έναν στόχο. Ο Χατζιζαντέχ ανέφερε στη συνέχεια ότι είχε γίνει δοκιμή εδάφους του κινητήρα του πυραύλου.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν ο πύραυλος είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί ακόμη και από τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Και χαρακτήρισε «άλμα γενιάς» την ολοκλήρωση του πυραύλου.

Πηγή: skai.gr