Google doodle: Τιμά την Eθνική Hμέρα της Αυστρίας

Η Εθνική Ημέρα της Αυστρίας γιορτάζεται από το 1955, σε ανάμνηση της ημέρας που η Αυστρία υπέγραψε τη Διακήρυξη Ουδετερότητας με απόφαση του  Κοινοβουλίου της.

Η εθνική εορτή της Aυστρίας γιορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου. Έχουν περάσει 56 χρόνια από τότε που η ημέρα αυτή κηρύχθηκε επίσημη αργία.

Γνωρίζατε ότι αυτή την ημέρα, η Αυστρία υιοθέτησε τον Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Νόμο για την Ουδετερότητα της Αυστρίας;

Αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία η Αυστρία δήλωσε την ουδετερότητά της και αποφάσισε ότι δεν θα εμπλακεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Αυτή η ημέρα γιορτάζεται επίσης ως Ημέρα της Αυστριακής Σημαίας και δηλώνει την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Αυστρίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η απόφαση για την Ουδετερότητα έγινε μέρος της εθνικής συνείδησης των Αυστριακών.

Η διακήρυξη ήταν αποτέλεσμα της κοινής κατοχής της Αυστρίας από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση το 1945 και το 1955. Αν η Αυστρία δεν είχε δηλώσει την ουδετερότητά της μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα, η Σοβιετική Ένωση δεν θα είχε υπογράψει την αυστριακή κρατική συνθήκη τον Μάιο του 1955. Στις 25 Οκτωβρίου 1955, τα υπόλοιπα ξένα στρατεύματα εγκατέλειψαν την Αυστρία.

Το στοιχείο της ουδετερότητας έχει ριζώσει στην ταυτότητα των Αυστριακών από το 1955. Αποτελεί ουσιαστικό μέρος του συντάγματος και του διεθνούς δικαίου της Αυστρίας. Δεδομένου ότι η Αυστρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε κάποια συζήτηση εάν η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη ή εάν θα άλλαζε το ουδέτερο καθεστώς της.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την Αυστρία και τη χώρισαν σε τέσσερις περιοχές. Το αυστριακό κοινοβούλιο εξελέγη δημοκρατικά, αλλά κάθε κυβερνητική απόφαση εγκρίθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις πριν ληφθεί η απόφαση. Μετά την υπογραφή της αυστριακής κρατικής συνθήκης στις 15 Μαΐου 1955, έβαλε τέλος στην κατοχή των συμμαχικών δυνάμεων.

Πηγή: skai.gr