ΚΑΙΡΟΣ

Times: Στα σκαριά συμφωνία για μεταφορά αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στην Αλβανία

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ελπίζει να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Τιράνων για να στέλνει στην Αλβανία μετανάστες και πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη από την ηπειρωτική Ευρώπη για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times και το Times Radio, το βρετανικό σχέδιο προβλέπει πως η μεταφορά στη γειτονική μας χώρα των αιτούντων άσυλο θα γίνεται εντός επτά ημερών από την άφιξή τους επί βρετανικού εδάφους.

Κατά το ρεπορτάζ, το Λονδίνο εκτιμά ότι η προοπτική της απομάκρυνσης από τη Βρετανία μέχρι να διεκπεραιωθεί η αίτηση ασύλου θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν παρατύπως να διασχίσουν τη Μάγχη, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα διέψευσε με σημερινές δηλώσεις του το βρετανικό δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η χώρα του «δε θα γίνει ποτέ τόπος όπου πολύ πλούσιες χώρες θα στήνουν καταυλισμούς για τους πρόσφυγές τους, ποτέ».

Πάντως ο Βρετανός Υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, χωρίς να κατονομάζει την Αλβανία ή άλλη χώρα, επιβεβαίωσε ότι αναζητούνται συνεργασίες με άλλες χώρες ώστε να υποδέχονται αιτούντες άσυλο όσο εξετάζονται οι αιτήσεις τους.

Οι Times αναφέρουν ότι μια τέτοια διευθέτηση υπολογίζεται ότι θα κόστιζε στη βρετανική κυβέρνηση 100.000 λίρες ανά άτομο που θα μεταφέρεται σε άλλη χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ ημερήσιων αφίξεων στις νότιες ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκεκριμένα 1.185 άτομα που επέβαιναν σε μικρές λέμβους.

Το θέμα αποτελεί ένα από για ανοιχτά μέτωπα έντασης στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία, καθώς το Λονδίνο κατηγορεί το Παρίσι ότι δεν κάνει αρκετά για να ανασχέσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στη Θάλασσα της Μάγχης.

Στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης δηλώνει στους Times ότι «η υπεράκτια διεκπεραίωση (αιτήσεων ασύλου) είναι η καλύτερη ελπίδα μας τώρα, καθώς τίποτα άλλο δεν αποδίδει».

Πηγή: skai.gr