Νέο ρωσικό μέτωπο κατά της Ουκρανίας από την Υπερδνειστερία αναμένει το Κίεβο, λένε πηγές των Times

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Την εκτίμηση ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να ανοίξει νέο μέτωπο κατά της Ουκρανίας από τη Μολδαβία, διατυπώνουν στην εφημερίδα Times ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.

Μία εξ αυτών των πηγών είπε ότι υπάρχει ένας αριθμός ενδείξεων για ρωσική επίθεση στο εγγύς μέλλον κατά της Μολδαβίας, η οποία διαθέτει μόνο 3.250 στρατιώτες. Μια επιτυχημένη κατάληψη της χώρας θα οδηγούσε στην προώθηση ρωσικών δυνάμεων προς την Οδησσό από τα δυτικά.

«Πιστεύουμε ότι το Κρεμλίνο έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτεθεί στη Μολδαβία. Η τύχη της Μολδαβίας είναι πολύ κρίσιμη. Αν οι Ρώσοι αρχίσουν να παίρνουν τον έλεγχο, θα είμαστε, στρατιωτικά, ένας ευκολότερος στόχος και η απειλή για την Ουκρανία θα είναι υπαρξιακή», είπε η πηγή στους Times, επικαλούμενη στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας του Κιέβου.

Η βρετανική εφημερίδα επισημάνει πως δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στόχος του Κρεμλίνου θα μπορούσε να είναι η δημιουργία μίας χερσαίας γέφυρας από τη Ρωσία έως την Υπερδνειστερία κατά μήκος της ουκρανικής ακτής, ώστε να αποκλειστεί η Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η συγκεκριμένη στρατιωτική πηγή πιστεύει ότι η Ρωσία ίσως να θέλει να καταλάβει ακόμα και όλη τη Μολδαβία, προκαλώντας εντάσεις εκμεταλλευόμενη τον εκνευρισμό μεταξύ των πολιτών λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Κατά την ίδια πηγή, παρατηρείται κινητοποίηση στο αεροδρόμιο της Τίρασπολ, της πρωτεύουσας της Υπερδνειστερίας, που θα μπορούσε να παραπέμπει σε προετοιμασία κάποιας ρωσικής αεροπορικής απόβασης, πιθανότατα με στρατιώτες που βρίσκονται στην Κριμαία.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν ήδη 1.500 Ρώσοι στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, ενώ η Μόσχα αναμένεται να δημιουργήσει μία πρόφαση για επέμβαση στη Μολδαβία ώστε να συμπέσει με την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου, όπως για παράδειγμα να στηθούν επεισόδια στη μολδαβική πρωτεύουσα Κισινάου.

Πηγή: skai.gr