Times: Βουλευτές των Τόρις σχεδιάζουν αντικατάσταση της Τρας από τους Σούνακ και Μόρνταντ

Οι Σούνακ και Μόρνταντ είχαν καταταγεί στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον και φέρονται να αποτελούν την επιλογή των βουλευτών που θεωρούν «μετρημένες» τις μέρες της κ. Τρας.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κορυφαίοι συντηρητικοί βουλευτές στη Βρετανία έχουν αρχίσει συζητήσεις περί αντικατάστασης της Λιζ Τρας από το δίδυμο Ρίσι Σούνακ και Πένυ Μόρνταντ, με «στέψη» ενός εκ των δύο ως πρωθυπουργό, αναφέρουν οι Times.

Οι Σούνακ και Μόρνταντ είχαν καταταγεί στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον και φέρονται να αποτελούν την επιλογή των βουλευτών που θεωρούν «μετρημένες» τις μέρες της κ. Τρας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται ευρέως να ακυρώσει κι άλλες περικοπές φόρων που είχε εξαγγείλει, υπό το βάρος της πίεσης βουλευτών και αγορών.

Επικρατέστερη θεωρείται η αναστροφή ως προς την εξαγγελία κατάργησης της αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο (από τον πρώην Υπ. Οικονομικών Ρίσι Σούνακ).

Αυξανόμενος αριθμός βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος σχολιάζουν υπό καθεστώς ανωνυμίας πως η ανατροπή φορολογικών περικοπών του μίνι προϋπολογισμού, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές, είναι «αναπόφευκτος».

Η επίπτωση αυτής της ανατροπής, ωστόσο, θα είναι η πλήρης απώλεια πολιτικού κύρους της πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να αναζητείται τρόπος αντικατάστασής της μόλις εβδομάδες μετά από την ανάδειξή της στο κορυφαίο πολιτικό αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με το καταστατικό του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, η νέα ηγέτιδα του κόμματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας για 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στην πράξη, ωστόσο, πιστεύεται ότι αν αρκετοί βουλευτές ασκήσουν πίεση, η Επιτροπή 1922 θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για μια νέα διαδικασία διαδοχής, την τέταρτη στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2016 και μετά.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι βουλευτές θα ήθελαν να μην υπάρξει παραπάνω από μία υποψηφιότητα, έτσι ώστε τα μέλη του κόμματος στην ουσία να κληθούν απλά και μόνο να επικυρώσουν και όχι να επιλέξουν το νέο ηγέτη των Συντηρητικών και νέο πρωθυπουργό.

Στα σενάρια του τρόπου διαδοχής, σύμφωνα με τους Times, περιλαμβάνεται και η απόπειρα περίπου 20 με 30 πρώην υπουργών και κορυφαίων βουλευτών να συστήσουν ένα «συμβούλιο γερόντων» του κόμματος που θα πουν στην κα Τρας πως είναι ώρα να παραιτηθεί.

Συντηρητικός βουλευτής που στήριξε τη Λιζ Τρας στην πρόσφατη κούρσα διαδοχής εκμυστηρεύτηκε στους Times ότι πιστεύει πως η πρωθυπουργός θα εκδιωχθεί «έως τα Χριστούγεννα το αργότερο».

Άλλος βουλευτής, ωστόσο, πρώην υπουργός, εκτίμησε μιλώντας στην Daily Mail ότι η διαδικασία διαδοχής θα μπορούσε να αρχίσει πολύ νωρίτερα, αν το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο» που θα παρουσιαστεί στις 31 Οκτωβρίου δεν πείσει τις αγορές.

«Η ανησυχία είναι ότι ακόμα μοιάζει να είναι σε άρνηση για το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα», σχολίασε ο βουλευτής.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση για λογαριασμό των Times δείχνει ότι το 43% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών θέλουν οι βουλευτές του κόμματος να διώξουν την κα Τρας. Το 62% απαντά πως η επιλογή της Τρας ως πρωθυπουργού ήταν λανθασμένη.

Στο συνόλου των ερωτηθέντων το 50% θέλει την καθαίρεση της πρωθυπουργού, ενώ μόνο το 9% θεωρεί καλή την επιλογή Τρας για την πρωθυπουργία.

Πηγή: skai.gr