Τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν; -Απανωτά τα «χαστούκια» από ΗΠΑ στην Τουρκία

Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, μετά από τα απανωτά «χαστούκια» την Αμερικής προς την Τουρκία. Πρώτα, η Τουρκία μένει εκτός του προγράμματος για τα F-35 με απόφαση των ΗΠΑ και τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ, πριν την ομιλία του που θα γίνει αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιθανολογείται το τηλεφώνημα να αφορά και στο θέμα της γενοκτονίας.

Η Τουρκία από την πλευρά της δεν δέχεται τον όρο «γενοκτονία». Παραδέχεται τον εκτοπισμό, όμως αρνείται ότι ήταν γενοκτονία. 

Ο Ερντογάν δήλωσε περί αυτού: «Απέναντι στο ψέμα της “γενοκτονίας” των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια.»

Αντίστοιχα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως «οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους.»

Παράλληλα, ο τουρκικός τύπος συνεχίζει να ασχολείται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η Hurriyet αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ομολόγησε πως έδωσε εντολή στον Δένδια», σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργό στη συνάντηση στην Τουρκία.

Η YENI SAFAK γράφει «Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Με τον πρόεδρο Ερντογάν θα  συναντηθούμε διότι πρέπει να συνομιλήσουμε.»

Τέλος, το TRT κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια από την Αθήνα. Την εντολή την έδωσε ο Μητσοτάκης».
 

Πηγή: skai.gr