Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: F-16 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της συζήτησης

Οι δύο ηγέτες είχαν επικοινωνία λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους όπου και συμφωνήθηκε να συναντηθούν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σήμερα το απόγευμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Θέμα συζήτησης των δύο ηγετών, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ήταν τα F-16, η σταδιακή είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η θέση της Ουκρανίας στην «Ατλαντική Συμμαχία», καθώς και η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους τις επόμενες ημέρες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν δήλωσε στον Μπάιντεν ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος στον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά ότι αυτά τα βήματα δεν αρκούν καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνέχισαν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα του είναι ειλικρινής και τηρεί στάση αρχών όσον αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε. και ανέφερε πως θα επιθυμούσε στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη Πέμπτη, η Σουηδία απέτυχε να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο ώστε να της επιτραπεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, καθώς η Άγκυρα ζήτησε περισσότερη δράση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Πηγή: skai.gr