Τι θέλει ο Πούτιν; (Με δικά του λόγια)

Για τον Πούτιν η Ρωσία δεν φταίει. Αντιθέτως λανθασμένα την κατηγορούν και ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να μετανιώσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». 

της Αθηνάς Παπακώστα

Νέες δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν σε λιγότερο από 24 ώρες είχε το χθεσινό μενού σε ό,τι αφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας με τον Ρώσο πρόεδρο να εκτοξεύει για ακόμη μία φορά κατηγορίες κατά της Δύσης, και να απορρίπτει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία με ένα αλλά...

Μιλώντας στο φορούμ Valdai Discussion Club ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι δεν έχει κανένα λόγο, ούτε πολιτικό, ούτε στρατιωτικό για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και επιτέθηκε κατά της Δύσης γιατί -όπως τόνισε- προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της όρους σε άλλες χώρες παίζοντας ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρώμικο» παιχνίδι επιβολής. Όπως εξήγησε ακόμη και η στήριξη προς την Ουκρανία είναι μέρος των προσπαθειών της να επιβάλλει στους άλλους αυτό που αποκαλεί «διεθνή τάξη με βάση τους κανόνες».

Ωστόσο, υποστηρίζοντας ότι η εποχή κυριαρχίας της Δύσης τελειώνει, έκανε λόγο για την πιο επικίνδυνη δεκαετία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τον ίδιο «η ανθρωπότητα είναι τώρα αντιμέτωπη με μία επιλογή: να σωρεύσει πολλά προβλήματα τα οποία αναπόφευκτα θα μας διαλύσουν όλους ή να προσπαθήσει να βρει λύσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι οι ιδανικές αλλά να δουλεύουν και να κάνουν τον κόσμο πιο σταθερό και ασφαλή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί εχθρό της Δύσης, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε να δεχθεί τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας να περιορίσουν τη Μόσχα.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ οι δυτικές χώρες να της υποδείξουν τι να κάνει σημειώνοντας μάλιστα ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί η Δύση για να το συνειδητοποιήσει τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα. "Στόχος τους είναι να κάνουν τη Ρωσία περισσότερο ευάλωτη και να την μετατρέψουν σε ένα όργανο το οποίο θα εκπληρώνει τους γεωπολιτικούς τους στόχους. Έχουν αποτύχει να το πετύχουν και δεν θα το καταφέρουν ποτέ", ξεκαθάρισε.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν με την ομιλία του μοιάζει απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στη Δύση. Την κατηγορεί ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία με απόδειξη τη στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία. Στήριξη που εξηγεί μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου οδηγώντας ακόμη και σε απευθείας σύγκρουση.

Νωρίτερα άλλωστε, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε υπογραμμίσει: «Όσο περισσότερο οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου στο πεδίο της μάχης, τόσο ρισκάρουν να προκαλέσουν μία απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις με καταστροφικές συνέπειες».

Για τον Βλάντιμιρ Πούτιν η Ρωσία δεν φταίει. Αντιθέτως λανθασμένα την κατηγορούν και ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να μετανιώσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Και γι' αυτόν τον λόγο αναλυτές σχολιάζοντας την ομιλία επέλεξαν να της βάλουν τίτλο το «παράλληλο σύμπαν του Ρώσου προέδρου». 

Σημειώνουν δε ότι ο ένοικος του Κρεμλίνου μπορεί να λέει ότι έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων αλλά μοιάζει να απειλεί αφού την ίδια στιγμή προειδοποιεί με την πιο επικίνδυνη δεκαετία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μιλώντας ακόμη και για κινδύνους για το μέλλον της ανθρωπότητας. 

Απαντούν λοιπόν πως «όχι», ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του. Μπορεί να ζητεί τη λήψη αποφάσεων που θα κάνουν τον κόσμο, όπως είπε, ένα ασφαλές μέρος ξανά αλλά ο Ρώσος πρόεδρος δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του. 

Η Δύση για τον Πούτιν είναι εχθρός αφού η Ρωσία προσπάθησε να γίνει πρώτα «φίλη» μαζί της,  όπως είπε ο ίδιος, αλλά ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ ήθελαν να παίξουν μόνο με τους δικούς του κανόνες. Για εκείνον πάνω από όλα - ακόμη και από τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν για τις οποίες μίλησε - κερδισμένη πρέπει να βγαίνει η προστασία και η ασφάλεια της Ρωσίας.

Και όλα αυτά ενώ σταθερά η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώνει περαιτέρω τη ρητορική της κατηγορώντας το Κιέβο ότι ετοιμάζεται να κάνει χρήση «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία με τη Δύση να εξακολουθεί να ζητά αποδείξεις.

Πηγή: skai.gr