Πούτιν: «Δεν έχουμε ποτέ μιλήσει για τη χρήση πυρηνικών όπλων» - «Είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «ισχυρό ηγέτη» και την Τουρκία ως μια «αξιόπιστη» χώρα που είχε πάντα την επιθυμία να καταλήξει σε συμφωνίες

Στα σενάρια πως η Ρωσία θα προχωρήσει αργά ή γρήγορα στη χρήση πυρηνικών απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του σήμερα στο φόρουμ Valdai Discussion Club, επιρρίπτοντας κατηγορίες στο Κίεβο και υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε, η Ρωσία δεν έχει ποτέ μιλήσει για χρήση πυρηνικών όπλων καθώς το στρατιωτικό της δόγμα επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο στην άμυνα, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία. Αντιθέτως, κατηγόρησε το Κίεβο πως διαθέτει  την τεχνολογία για να δημιουργήσει και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση, πως είχε επιδοθεί σε «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της Ρωσίας και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων αλλά όπως είπε δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την Ουάσιγκτον σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για συνομιλίες που αφορούν τη «στρατηγική σταθερότητα».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον ως «ισχυρό ηγέτη» που πάντα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν πάντα ένας «εύκολος εταίρος» στην αντιμετώπιση, αλλά ότι η Τουρκία ήταν πάντα «αξιόπιστη» και είχε την επιθυμία να καταλήξει σε συμφωνίες.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέα «πυρά» προς τη Δύση υποστηρίζοντας πως κάνει τα πάντα για να κλιμακώσει την κατάσταση και την κατηγόρησε πως παίζει ένα «επικίνδυνο, βρώμικο και αιματηρό παιχνίδι». Παράλληλα, την κατηγόρησε για αποικιοκρατία και διαμήνυσε πως «η Ρωσία δε θα κάνει ποτέ αυτό που της λέει η Δύση». 

Πηγή: skai.gr