Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Σε εφαρμογή το σχέδιο «London Bridge» - Τι προβλέπεται για την κηδεία και τη διαδοχή της

Το λαϊκό προσκύνημα, που θα επιτρέπεται επί 23 ώρες κάθε μέρα, θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα της κηδείας, πιθανότατα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε περίοδο πένθους έχει εισέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το απόγευμα της Πέμπτης στο Κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.

Οι σημαίες στα ανάκτορα, στην Ντάουνινγκ Στριτ, σε κυβερνητικά και σε άλλα δημόσια κτίρια κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ο κόσμος που συγκεντρώνεται το βράδυ της Πέμπτης έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεσπά κάθε τόσο σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Πλέον η χώρα έχει νέο βασιλιά, τον 73χρονο Κάρολο III, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης το πρωί της Παρασκευής από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς θα απευθύνει διάγγελμα στο βρετανικό λαό και θα αναχωρήσει για περιοδεία σε όλες τις χώρες που απαρτίζουν το Ην. Βασίλειο, κατά σειρά σε Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να μεταφερθεί αρχικά από το Μπαλμόραλ στον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς στο Εδιμβούργο και από εκεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, πιθανότατα το Σάββατο.

Θα ακολουθήσει η έκθεση της σορού σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουέστμινστερ που στεγάζει το βρετανικό κοινοβούλιο από την έκτη ημέρα μετά από το θάνατο. Το λαϊκό προσκύνημα, που θα επιτρέπεται επί 23 ώρες κάθε μέρα, θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα της κηδείας, πιθανότατα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Μετά την επίσημη και μεγαλοπρεπή πολιτειακή κηδεία για τη βασίλισσα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με την παρουσία πλήθους ξένων ηγετών, το φέρετρο με τη σορό της θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Εκεί θα υπάρξει μία τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί και η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, πριν τελικά το φέρετρο εναποτεθεί ταφής που βρίσκονται και οι γίνεις της, βασιλιάς Γεώργιος VI και βασίλισσα Ελισάβετ.