Τεχεράνη: Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί ανήρτησε βίντεο που χόρευε χωρίς η γυναίκα να φοράει μαντίλα - Δείτε βίντεο

Το ζευγάρι κατηγορήθηκε για «προώθηση διαφθοράς και κακίας» και «συγκέντρωση με πρόθεση διατάραξης της εθνικής ασφάλειας», με ποινές κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών

Ένα ζευγάρι Ιρανών , και οι δύο γνωστοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση, μετά την ανάρτηση ενός βίντεο, που τους δείχνει να χορεύουν σε μια κεντρική πλατεία της Τεχεράνης.

Στο βίντεο η Astiyazh Haghighi, 21 ετών, φαίνεται να χορεύει χωρίς μαντίλα με τον αρραβωνιαστικό της, Amir Mohammad Ahmadi, 22 ετών, στην πλατεία Azadi. 

Το ζευγάρι κατηγορήθηκε για «προώθηση διαφθοράς και κακίας» και «συγκέντρωση με πρόθεση διατάραξης της εθνικής ασφάλειας», με ποινές κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών, σύμφωνα με την ακτιβιστική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Ωστόσο, το Mizan, ένα πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με το δικαστικό σώμα του Ιράν, ανέφερε ότι κάθε άτομο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Και οι δύο κατηγορούνται ότι ενθάρρυναν, μέσω του βίντεο, τους ανθρώπους να προχωρήσουν σε συγκέντρωση και να προκαλέσουν ταραχές.

Ο δικαστής Abolqasem Salavati προήδρευσε της υπόθεσής τους και μαζί με τις ποινές που επέβαλε, τους απαγόρευσε να δημοσιεύσουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να φύγουν από τη χώρα, για δύο ακόμη χρόνια μετά την αποφυλάκισή τους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν αρχικά στο σπίτι του ζευγαριού τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Οκτωβρίου, τους οδήγησαν σε ανάκριση και στη συνέχεια τους μετέφεραν στη φυλακή.

Η Haghighi στάλθηκε αρχικά στην πτέρυγα 209 της φυλακής Evin, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη γυναικεία φυλακή Qaarchak όπου και κρατείται αυτή τη στιγμή. Τόσο η Haghighi όσο και ο σύντροφός της δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο, πρόσθεσε.

Ο Haghighi και ο Ahmadi έχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο Instagram και έχουν επίσης ξεχωριστά κανάλια στο YouTube με συνολικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο ακόλουθους.

Οι μακροσκελείς ποινές τους έχουν συγκριθεί από τους επικριτές, με εκείνη του Sajjad Heydari, ενός Ιρανού που αποκεφάλισε τη γυναίκα του πέρυσι. Ο Heydari, ο οποίος σκότωσε τη 17χρονη σύζυγό του τον Φεβρουάριο του 2022, καταδικάστηκε σε μόλις οκτώ χρόνια και δύο μήνες φυλάκιση, σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ιστότοπο της χώρας Khabar Online.

Πηγή: skai.gr