Κλείσιμο

Qatargate: Άρση ασυλίας για Ταραμπέλα και Κοτσολίνο αποφάσισε η Ευρωβουλή

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Πιθανή η σύλληψη των δύο ανδρών

Την άρση ασυλίας για τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα (φωτό) και Αντρέα Κοτσολίνο αποφάσισε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του Qatargate, ενισχύοντας το ενδεχόμενο της σύλληψής τους. 

Οι Ταραμπέλα και Κοτσολίνο δεν θα απολαμβάνουν πλέον νομικής προστασίας από οποιαδήποτε πιθανή σύλληψη στην έρευνα για διαφθορά στους κόλπους του κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές έλαβαν την απόφαση σε δύο ψηφοφορίες το πρωί της Πέμπτης.

Πρόκειται για ένα νέο «κεφάλαιο» στο εξελισσόμενο σκάνδαλο που αφορά ισχυρισμούς ότι χώρες, όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, ενδέχεται να έχουν επηρεάσει παράνομα το έργο του Κοινοβουλίου σχολιάζει το Politico. 


Ο Κοτσολίνο, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου με χώρες του Μαγκρέμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, κατηγορείται ότι δέχθηκε χρήματα για να εμποδίσει ψηφίσματα που βλάπτουν τα συμφέροντα χωρών εκτός ΕΕ. Ο Ταραμπέλα είναι ύποπτος για δωροδοκία έως και 140.000 ευρώ για να υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τις εκθέσεις μου που εξουσιοδοτούν την άρση των ασυλιών των κ.κ. Ταραμπέλα & Κοτσολίνο στο πλαίσιο του QatarGate. Η δικαιοσύνη προχωρεί, αλλά η πολιτική απάντηση βρίσκεται σε αδιέξοδο: απαιτούνται ριζικές & άμεσες μεταρρυθμίσεις απέναντι στη διαφθορά!" ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η εισηγήτρια Μανόν Ομπρί.

Σημειώνεται ότι η ομάδα Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S&D) έχει αποφασίσει ομόφωνα να αποκλείσει τον Μαρκ Ταραμπέλα και τον Αντρέα Κοτσολίνο από μέλη της, ενώ οι ίδιοι έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία. 

Πηγή: skai.gr